Proiectul de lege, denumită Legea emisiilor zero în domeniul industrial (NZIA), va acorda prioritate autorizării şi finanţării tehnologiilor considerate necesare pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, un obiectiv stabilit într-o lege anterioară, notează Politico.

„Mesajul general este că, pentru prima dată, Europa reacţionează la Legea privind reducerea inflaţiei (IRA)”, a declarat Christian Ehler, un europarlamentar german de centru-dreapta, la scurt timp după ce acordul a fost finalizat, făcând referire la legea americană de referinţă care a oferit miliarde de dolari pentru a atrage investitori.

Proiectul de lege al UE nu se apropie de cele 369 de miliarde de dolari alocate de Administraţia de la Washington pentru IRA, dar Ehler susţine că trimite un semnal puternic.

Acordul vine într-un moment îngrijorător pentru industria europeană a energiei regenerabile. Firmele producătoare de energie solară dau faliment în masă, susţinând că subvenţiile acordate de China au inundat piaţa cu alternative ieftine, în timp ce ţările UE sunt împărţite cu privire la modul în care Bruxelles ar trebui să salveze industria sau dacă ar trebui să o salveze.

NZIA a fost propusă anul trecut ca parte a unei regândiri mai ample a politicii UE, menită să readucă industria prelucrătoare în blocul comunitar. Proiectul de lege stabileşte obiectivul ca UE să acopere 40% din propria cerere de tehnologie curată până în 2030, în principal prin accelerarea procedurilor de autorizare, de obicei greoaie, şi prin protejarea firmelor locale de concurenţa străină.

UE vrea să se asigure prin această lege că, în paralel cu planurile ambiţioase de reducere a emisiilor, va dezvolta un sector industrial pe măsură, păstrând locuri de muncă în sectorul vehiculelor electrice şi în dezvoltarea altor tehnologii ecologice.