La peste 31 de ani de la acea fatidică dată, șeful plutonului de execuție încă mai este măcinat de ultima dorință a lui Ceaușescu înainte să moară. Acesta precizează că s-a oferit voluntar pentru misiune, însă nu știa că va trebui să-i execute pe soții Ceaușescu. Acesta precizează că încă mai este nervos, chiar și după atâta timp de la acele evenimente.

Parașutistul Ionel Boeru se oferise voluntar pentru o misiune despre care nu știa nimic. El a descoperit mai apoi că trebuie să execute doi oameni neînarmați. Ionel Boeru avea 31 de ani când i-a împușcat pe soții Ceaușești în 1989, de Crăciun. Astăzi colonel în rezervă, Ionel Boeru a fost în urmă cu 31 de ani șeful plutonului de execuție a soților Ceaușescu.

Cei opt paraşutişti care au participat la proces şi trei am făcut parte din plutonul de execuţie ne-am oferit voluntari pentru o misiune în Bucureşti şi nu pentru procesul şi executarea soţilor Ceauşescu. Deci noi nu am ştiut de acest lucru, inclusiv comandantul de garnizoană şi comandantul unităţii de paraşutişti nu au ştiut acest lucru”, își amintelște col. (r) Ionel Boeru.

Ultima dorință a lui Ceaușescu înainte să moară

Ofițerul care i-a executat pe soții Ceaușescu a dezvăluit ceva incredibil despre momentul uciderii celor doi dictatori comuniști. El a descoperit că trebuie să execute doi oameni neînarmați. Boeru a declarat că „încă mai este nervos”, chiar și după zeci de ani de zile de la evenimente.

„Căpitane, poți să faci asta?”, l-a întrebat ministrul. „Da”, i-a răspuns Boeru. „Ce puteam să spun?”, a povestit parașutistul pentru The Guardian. Boeru știe că gloanțele lui i-au ucis pe dictatori, pentru că, atunci când a tras, unul dintre cei trei militari din pluton nu s-a putut mișca preț de câteva secunde, iar al doilea nu și-a pus arma la foc automat și a tras doar câteva gloanțe la rând.

Soții Ceaușescu au cerut să moară împreună, aceasta fiind ultima lor dorință. Deși procedura prevedea ca tiranii să fie executați separat, li s-a îndeplinit această ultimă dorință.

Nostalgii la 31 de ani de la Revoluție

Ionel Boeru, acum în vârstă de 57 de ani, vorbește foarte rar despre cele întâmplate în ziua de Crăciun 1989. Nu a povestit încă fiicei sale, Andria, de zece ani, că el a fost omul care l-a ucis pe Nicolae Ceaușescu, punând capăt unui regim brutal. Parașutistul Ionel Boeru își poate aminti în mod viu ziua în care dictatorul român Nicolae Ceaușescu a murit.

Boeru spune că au fost cele 29 de gloanțe de la pușca sa AK-47 care l-au ucis pe președinte și pe soția lui, Elena. Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu au fost: „Trăiască Republica Socialistă România, independentă și liberă”, spune Boeru.

Cu nostalgie, mulți dintre cei care au prins perioada comunistă deplâng vremurile tinereții, care au culminat cu unul dintre cele mai dure regimuri dictatoriale din Europa. Dacă pentru unii dintre ei moartea lui Ceaușescu a fost o așteptare, alții regretă dispariția dictatorului.

Cu toate acestea, Ionel Boeru încă mai este bântuit de ultima dorință a lui Ceaușescu înainte să moară…  coral