România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu. Austria a anunțat oficial, prin vocea ministrului său de Interne, că se opune aderării României și Bulgariei. Olanda a votat la pachet pentru respingerea României și Bulgariei, deși susținea România, dar decuplarea celor două țări s-a dovedit imposibilă, arată G4Media.

Principalele evenimente ale zilei:

Ora 15.55: Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate.

”Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei”, a spus comisarul european Ylva Johansson.

”A existat o decizie pentru România și Bulgaria împreună”, a spus ministrul ceh de Interne.

Ora 15.34: Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui Croației. Ca urmare a votului, controalele la granițele terestre ale Croației cu celelalte state membre Schengen vor înceta de la 1 ianuarie 2023, în timp ce controlul la aeroporturi va înceta de pe 26 martie 2023, când se schimbă programul liniilor aeriene.

Ora 15.29: Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI: a explicat că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită

Ora 15.17: BREAKING Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, potrivit surselor G4Media. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.

Ora 15.16: A început votul în Consiliul JAI, potrivit surselor G4Media

Ora 15.12: Premierul Ciucă a avut joi un schimb de mesaje pe tema Schengen cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit surselor G4Media. Pe de altă parte, Ciucă a declarat joi în debutul ședinței de guvern că ”înțelegem cu toții că există o problemă cu migrația, dar trebuie să găsim împreună soluții. Avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e o nevoie de o soluție atât tehnică, dar mai ales politică”.

Ora 14.24: Pauză de negocieri la Consiliul JAI pe Schengen, Germania și Luxemburg negociază cu Austria pentru România. Citește aici mai multe detalii

Ora 13.56: Austria a cerut la prima intervenție o amânare a votului pe extinderea Schengen pentru un alt Consiliu JAI, potrivit surselor G4Media. România vrea însă ca votul să aibă loc joi, potrivit surselor citate

Ora 13.41: Ministrul de Interne din Suedia: Susținem intrarea în Schengen pentru Croația, România și Bulgaria. Urmărește aici declarația VIDEO

Ora 12.06 Austria condiționează extinderea spațiului Schengen de adoptarea unui set de măsuri care să încurajeze pe de-o parte alte state membre UE să adopte proceduri rapide de azil, iar pe de altă parte să creeze cadrul legal pentru respingerea rapidă a migranților precum și revocarea statului de protecție pentru persoanele care au comis o infracțiune gravă, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles apropiate negocierilor. Nu este clar dacă aceste măsuri au fost prezentate în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, însă ele reprezintă poziția de negociere a Austriei, au precizat sursele citate. Detalii aici

Ora 11:40 Germania susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul german de interne Nancy Faeser, adăugând că nu împărtășește opoziția Austriei față de extinderea zonei de călătorie fără vize, potrivit agenției Reuters. Detalii aici

Ora 11:12 Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite agenția AFP. Detalii aici

Ora 10.44 România ar urma să primească joi acceptul statelor membre pentru a intra în Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Condiționalitățile ar viza măsuri de întărire a controlului la granițe, dar și o implicare mai mare a Comisiei Europene prin Frontex, și ar fi cerute expres de Austria. (detalii aici)

Ora 10:24 Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, la Bruxelles, că Croația, România și Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spațiul Schengen, iar ezitările sunt doar de ordin politic.

Ora 09:57 Opoziția condusă de Austria va împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei Schengen, dar se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația, transmite agenția Reuters, care citează surse diplomatice europene. „Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a declarat un diplomat european. „Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei.” (detalii aici)

Ora 09:16 Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, înaintea participării la Consiliul JAI, că  mandatul său este unul foarte clar și simplu, respectiv va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis pentru România îl vom accepta”, a precizat Bode. (detalii aici)

Ora 07:48 Bulgaria și România au deja un refuz privind Schengen: în 2011, cele două state nu au fost primite, acum este în așteptare un nou vot cu privire la candidaturile lor și a celei pentru Croația. Există trei scenarii posibile. Iată care sunt acestea, rezumate de publicația bulgărească Mediapool:

Ora 06:37 Premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei au avut miercuri seară o convorbire telefonică, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Ciucă l-a informat pe Karl Nehammet despre solicitarea României de intrare în Schengen și a prezentat argumentele guvernului. Premierul l-a informat personal pe cancelar despre menținerea poziției României de a cere un vot în consiliul JAI de joi, în ciuda opoziției Austriei. Totodată, el a amintit că toate celelalte state membre Schengen susțin în acest moment aderarea României. (detalii aici)

Ora 06:22 Dezbaterea privind aderarea României la Schengen va începe la ora 13.25, ora României. coral