ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ: Masca devine obligatorie în județul Cluj, după ce Instituția Prefectului Județului Cluj a aprobat aplicarea acestei măsuri, în urma întrunirii comitetului de urgență. Astfel, Clujul liberal urmează să aplice măsurile stricte promovate de autoritățile sanitare de la nivel central, impuse în cea mai mare parte dintre județele și localitățile din România, pentru a tempera răspândirea infecției cu noul coronavirus, în bună măsură și pentru buna desfășurare a alegerilor locale ce urmează în scurt timp.

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis în seara zilei de miercuri ca incepând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Orarul de aplicabilitate este 0-24, pe toată durata stării de alertă, informează Prefectura Cluj.

Odată cu lansarea acestei decizii cu caracter sanitar, județul Cluj se alătură măsurilor stricte de combatere a răspândirii coronavirusului prin purtarea obligatorie a măștii, indiferent de spațiu și locație. Din păcate, Prefectura nu a făcut publice informațiile privind categoriile de persoane cu diverse afecțiuni, precum suferinzii de astm, care ar putea fi exceptate de la această măsură strictă.

În acest context, masca devine OBLIGATORIE.

De asemenea, UAT urile vor identifica toate spatiile de tip piețe agroalimentare, piețe auto, târguri de produse și de animale , locații de tip bazar temporare sau permanente de pe raza UAT urilor, pe care le vor comunica CJSU până în data de 10.08.2020, in vederea introducerii obligativității purtării măștii in aceste zone, după consultarea DSP, notează reprezentanții Prefecturii clujene.

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru al CSM demonstrează că această măsură ESTE ILEGALĂ

”HG-ul nr. 588 din 31 iulie 2020, care a făcut posibilă instituirea pe plan local a astfel de măsuri, este vădit nelegală, fiind contrară Legii nr. 55/2020. Această lege stabilește, limitativ, măsurile ce pot fi luate în timpul stării de alertă. Fiind lege, deci act normativ superior, și având în vedere că orice drept individual nu poate fi limitat decât prin lege potrivit Constituției, Guvernul nu poate excede prevederilor ei, ci trebuie să se supună. Guvernul nu poate inventa alte măsuri pentru prevenirea răspândirii epidemiei decât cele la care are dreptul potrivit acestui act normativ. În ce privește obligația purtării măștii, Legea nr. 55/2020 (în art. 13) permite Guvernului (prin Ordin comun al MS și MI, iar niciodată prin hotărâri locale ale nu știu căror comitete) s-o instituie numai "în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă". Pentru că orice hotărâre de Guvern nu se poate emite decât în executarea, în aplicarea, unei legi, executivul nu poate excede delegării de competențe care i s-a dat, în cazul de față de a institui sau nu obligația portului măștii "în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă". HG nr. 588 din 31 iulie 2020 nu va rezista unui examen al legalității în contencios administrativ, fiind evident contrară prevederile art. 13 din Legea nr. 55/2020. De asemenea, vor fi ușor de anulat toate hotărârile luate pe plan local, pentru că principala obligație a unui act administrativ normativ este să corespundă legii, iar nu să reglementeze peste sau contrar ei.” – a scris, pe pagina sa de socializare, avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Ziar de Cluj.

 

coral