Parchetul General a confirmat faptul că există o plângere penală de plagiat împotriva premierului Ciucă, dar nu a furnizat informații privind temeiul legal invocat de cel care a depus plângerea.

O primă confirmare oficială despre un dosar penal care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a venit de la Parchetul General.

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.

Totuși, procurorul Ionescu nu clarificat care sunt acuzațiile din sesizare, dacă fac referire la eventuala încălcare a drepturilor de autor de către premierul Ciucă – singura situație în care plagiatul poate avea conotație penală – sau dacă este vorba despre alte prezumtive încălcări ale legislației penale.

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, procurorul de caz a dispus deja ridicarea tuturor documentelor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) care au legătură cu dosarul de doctorat al prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia. 

UNAP declanșase, la 18 ianuarie 2022, procedura de verificare a suspiciunilor de plagiat, în aceeași zi în care PressOne a publicat investigația intitulată „Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat” și în care prim-ministrul ceruse public universității să-i analizeze teza. La 20 ianuarie UNAP anunța, într-un comunicat de presă, că universitatea „se află în etapa de digitizare a tezelor de doctorat și a surselor bibliografice necesare pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat menționată anterior”.

Documentele au fost ridicate de procurori de la UNAP săptămâna trecută, potrivit acelorași surse.

Deși am solicitat în cursul zilei de ieri un punct de vedere de la Universitatea Națională de Apărare, purtătorul de cuvânt al instituției, maiorul Cristina Barna, a transmis că va răspunde la solicitare „în conformitate cu prevederile Legii 544/2001”. 

Informația referitoare la ridicarea documentelor care vizează dosarul doctoral al premierului de la UNAP a fost confirmată și de academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU.

„În momentul de față, ceea ce știm este că Universitatea Națională de Apărare a predat dosarul acestei teze de doctorat la Parchetul General”, a precizat Dumitru.

Acesta a declarat că ieri a fost prima ședință a Consiliului general al CNATDCU din acest an, ocazie cu care membrii instituției au fost înștiințați de către Secretariatul tehnic despre dosarul penal care vizează teza premierului, potrivit pressone.ro. coral