Nicolae Ceaușescu a fost, fără doar și poate, omul care a marcat pentru totdeauna istoria țării noastre. Secretar General al PCR din anul 1965 până 1989 și conducător al României din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989, atunci când a fost executat alături de soția sa. Momentul execuției lui Nicolae și Elena Ceaușescu a făcut înconjurul lumii și, chiar și la 31 de ani distanță, încă mai reprezintă un subiect de dezbatere ultimelinepuizabil. Care au fost, însă, ultimele cuvinte ale soților Ceasușescu?

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu. Au fost executați la doar zece minute de la rostirea sentinței

Șirul de evenimente importante pentru viitorul țării, dar totodată trist pentru numărul mare de oameni care au decedat se află pe buzele tuturor românilor, mai ales în luna decembrie. Mișcările de stradă din marile orașe ale României aveau să schimbe pe atunci direcția politică a țării, conducând la înăbușirea regimului comunist. Din păcate, instalarea libertății a adus cu ea și curmarea vieților a multor oameni.

În dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989, opt paraşutişti din Boteni s-au îmbarcat în două elicoptere pentru o „misiune de gradul zero”. Fără ca ei să știe, formau plutonul de execuţie al soților Ceaușescu. Acesta era format din şapte subofiţeri conduşi de căpitanul Ionel Boeru, toţi înarmaţi.

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie 1989, la ora 13:20, și s-a terminat la ora 14:30. Imediat, tribunalul s-a retras într-o sală alăturată, pentru deliberare. După numai 10 minute, completul de judecată condus de Gică Popa şi Ioan Nistor, judecători militari şi de maiorul de justiţie Dan Voinea, a reintrat în sală, iar Gică Popa a rostit sentința:

„Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii…”

Potrivit dosarului întocmit de procurorul-maior Dan Voinea, acuzațiile erau următoarele:

Genocid – peste 60.000 de victime

Subminarea puterii de stat prin organizarea unor acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat

Infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe

Subminarea economiei naţionale.

„El avea un miros de om îngrijit .. Ea avea un miros de femeie de pe stradă”

Ionel Boeru, şeful comandoului de paraşutişti şi şeful plutonului de execuţie a vorbit despre starea celor doi soți înainte de proces. Dacă despre el spune că era un bărbat îngrijit care mirosea frumos a parfum, pe ea a descris-o ca o femeie a străzii, murdară: „Dacă Nicolae Ceaușescu avea un miros de om îngrijit, spălat, parfumat chiar, ea nu. Ea avea un miros de femeie de pe stradă, cum să spun eu, care a făcut pe ea, care era murdară, deci nu avea un miros… chiar era jenantă problema. ”.

Deși verdictul admitea recurs, soții Ceaușescu au fost executați zece minute mai târziu, la 14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați a motivat atunci că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așadar decizia trebuia să devină definitivă. În drumul spre locul execuției, Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu

Dorin Marian Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuție, a vorbit într-un interviu pentru The Observer despre ultimele momente din viaţa cuplului care a condus România timp de 25 de ani. Acesta a rememorat clipele de dinaintea execuției în care aceștia „plângeau ca doi copii” spunând că nu pot fi omorâți „ca niște câini”.

„Amândoi plângeau ca doi copii. Ceaușescu se uita la noi și plângea. „Nu ne puteți omorî ca pe niște câini. Suntem pe cale să murim ca niște câini”. A fost un moment greu pentru noi toți. Apoi ea a spus: „Dacă aveți de gând să ne omorâți, cel puțin din respect pentru dragostea pe care noi o avem unul față de altul, nu îl omorâți pe el primul pentru ca apoi să mă lasați pe mine să mă uit. Cel puțin lăsați-mă să mor în același timp cu soțul meu”. În acel moment, generalul a ordonat: „Duceți-o la zid împreună cu soțul ei.”” coral