Ion Caramitru, 79 de ani, şi-a petrecut ultima lună din viaţă internat la Spitalul “Elias” din Bucureşti. Fostul preşedinte al UNITER şi manager general al TNB, se afla acasă, în concediu, când a trebuit să ia calea spitalului, la sfârşitul primei decade a lunii august.

La început, Caramitru era conştient şi cu un tonus bun, aşa cum a susţinut unul dintre principalii săi colaboratori, Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Naţional “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi practic “mâna dreaptă” a lui Ion Caramitru în domeniu.

 “Vă pot asigura că Ion Caramitru are un tonus bun. Am vorbit personal cu el şi nu e nimic grav. Felul în care vorbeşte e neschimbat, la fel şi starea sa de spirit e cea cu care ne-a obişnuit pe cei mai mulţi dintre noi.

Sigur că fiind vorba despre Ion Caramitru lumea se agită. Iar medicii încearcă să afle cauza pentru care necesită  să fie spitalizat câteva zile.

În prezent însă, nu se cunosc nici cauzele actualei stări de sănătate a lui Ion Caramitru, nici cât va trebui să rămână în spital”, declara Ioan Onisei pentru impact.ro la aflarea veştii internării îndrăgitului actor.

La început, apropiaţii au crezut că criza va fi repede depăşită

Onisei spunea că o anumită stare febrilă a fost lucrul care l-a alarmat pe Caramitru şi care l-a determinat să se interneze. “A fost trecut de doctori pe antibiotici, dar totul va dura, inclusiv seria de analize, până când doctorii vor identifica despre ce este vorba. Se vorbeşte despre o infecţie, dar din câte ştiu nu e încă niciun diagnostic confirmat oficial în cazul său. Sper însă ca săptămâna viitoare Ion Caramitru să revină la teatru”, adăuga acelaşi Ioan Onisei.

Vestea internării marelui actor a fost anunţată mai întâi însă la Iaşi, acolo unde Ion Caramitru era aşteptat să participe la începutul lunii trecute la “Serile Filmului Românesc”, un festival anual dedicate peliculelor autohtone.  Ediţia din acest an i-a fost dedicată lui Ion Caramitru, iar evenimentul s-a deschis cu vizionarea peliculei “Luchian”, în care Ion Caramitru interpreta rolul principal.

Anul trecut, acelaşi festival s-a aflat într-o situaţi similară, cu invitatul de onoare absent, întrucât un alt mare actor, Horaţiu Mălăele, nu a mai ajuns în capitala Moldovei,  îmbolnăvindu-se de COVID-19. „Domnul Caramitru, din păcate, nu vreau să cred că suntem năpăstuiţi de soartă, nu va putea face deplasarea la Iaşi. Este internat la spital în acest moment, la Bucureşti.

E în revenire, e în investigaţii medicale. Îi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă. El va fi internat în următoarele patru zile. Nu va putea face o deplasare la Iaşi. Toată lumea este optimistă şi bucuroasă pentru că nu este ceva grav. Nu este Covid-19 şi nu sunt alte probleme”,  declara într-o notă optimistă şi Andrei Giurgia, preşedintele ARTIS, organizatorul evenimentului cultural ieşean.

Nici antibioticele nu l-au ajutat prea mult

Zilele au trecut şi déjà după zece zile de la internare declaraţiile nu mai erau la fel de optimiste. Ioan Onisei afirma, tot pentru impact.ro, că tratamentul cu antibiotice continuă cu intensitate şi îşi exprima speranţa că infecţia din sânge a maestrului va fi în cele din urmă învinsă.

În ultima săptămână a lunii august, Naţionalul bucureştean şi-a reluat seria spectacolelor, dar tot fără Ion Caramitru. Acelaşi Ioan Onisei se afla la timonă, dar el nu a putut preciza nici atunci când va părăsi colegul său spitalul şi nici când se va întoarce la birou. Despre spectacolele în care juca Ion Caramitru nici nu s-a mai pus problema programării acestora, în condiţiile în care nimic nu era sigur cu starea de sănătate a acestuia.

În tot acest interval de timp, familia lui Ion Caramitru a evitat orice declaraţie sau comentariu, preferând să păstreze discreţia. Ion Horia Leonida Caramitru, poreclit Pino de cei apropiaţi, s-a stins duminică, la Spitalul “Elias”, în aceeaşi zi şi acelaşi loc ca şi Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportive români din toate timpurile.

“Pino” Caramitru a jucat în peste 30 de filme în cariera sa şi în sute de spectacole de teatru. A fost nu doar un mare actor român, de origine aromân, ci şi un politician, după 1990, când a fost inclusiv ministru al Culturii, între 1996 şi 2000. Din 2005 a condus destinele Teatrului Naţional din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI:

Marele actor Ion Caramitru A MURIT. Artistul avea 79 de ani și avea probleme de sănătate

coral