Orlando Teodorovici si Florin Citu se judeca de un an de zile.

Orlando Teodorovici si Florin Citu se judeca de un an, procesul dintre ei derulandu-se la Judecatoria Sectorului 2. Reclamantul este Florin Citu, actualul ministru de Finante, in timp ce parat este Orlando Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finante, cel care l-a precedat pe Citu. Obiectul dosarului inregistrat pe 4 aprilie 2019 este “actiunea in constatare”, care, conform legeaz.net, „este acea actiune in justitie prin care reclamantul solicita instantei doar sa constate existenta unui drept subiectiv al sau fata de parat ori, dupa caz, inexistenta unui drept subiectiv al paratului impotriva sa”. Dupa mai multe termene amanate, judecatorii au dat verdictul, pe 22 ianuarie 2020, acesta fiind favorabil lui Teodorovici: “Respinge actiunea ca neintemeiata Respinge cererea reclamantului cu privire la cheltuielile de judecata ca neintemeiata Obliga reclamantul la plata catre parat a sumei de 2500 de lei cheltuieli de judecata-onorariu avocat. Cu apel in 30 de zile de la comunicare, cererea urmand a se depune la judecatoria sector 5 Bucuresti Pronuntata in sedinta publica 22 01 2020”. Citu a facut apel, pe 30 martie 2020, acum cateva zile, in plina pandemie de coronavirus.

Contrele din liberalul Citu si PSD-istul Teodorovici, sunt de notoritate in lumea politica. In februarie 2020, cind presedintele Iohannis il desemnase pe Citu ca premier, Teodorovici a postat: „Propunerea PNL ca varianta de premier in persoana lui Vasile Citu nu poate fi considerata nici macar o gluma proasta, ci, mai degraba, o insulta la adresa romanilor. Cel mai penibil premier este inlocuit de cel mai penibil ministru de finante si cel mai penibil liberal. Citu si-a dovedit deja incompetenta atat in domeniul privat, cat si in administratia publica si, in special, in ultimele 3 luni ca ministru de finante, aruncand in aer deficitul, sabotand ratingul de tara, imprumutandu-se la costuri record si reusind ca in fiecare zi sa aduca un nou maxim istoric al cursului leu-euro. Ganditi-va ce dezastru ar putea sa faca la Palatul Victoria! In plus, am dubii ca Vasile Citu ar trece toate testele necesare pentru aceasta functie…” (vezi ce a spus Citu despre salariile bugetarilor)

Orlando Teodorovici si Florin Citu se judeca de un an de zile: „Vezi ca iese praful de la nas”

In decembrie 2019, cei doi a avut o alta contra, relalata de cotidianul.ro. “Luni, in timp ce ministrul Finantelor Florin Citu dadea declaratii presei pe holurile Parlamentului, dupa ce motiunea simpla impotriva sa fusese adoptata de senatori, fostul ministru Eugen Teodorovici a trecut prin spatele lui si i-a spus: „Trage o liniuta la Guvern!” Ca sa fie sigur ca a fost auzit, i-a mai strigat o data lui Citu: „Trage o liniuta puternica, puternica”. Apoi, in timp ce se indeparta, Teodorovici a afirmat: „Vezi ca iese praful de la nas”.A trage o liniuta s-ar traduce prin a lua droguri. Anterior, in cursul zilei, ministrul Finantelor, Florin Citu, l-a avertizat pe predecesorul sau, Eugen Teodorovici, ca va face public un document guvernamental ce arata ca PSD nu intentiona sa majoreze pensiile in 2020. „Un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru ca in ultima perioada a inceput cu acuzatii care nu au niciun fundament. Daca continua in aceasta directie ma vad fortat sa public un document prezentat in Guvernul Romaniei care arata foarte clar ca PSD nu avea nicio intentie sa aplice legea pensiilor in 2020”, a spus ministrul, luni, intr-o conferinta de presa. El a citit un paragraf din concluzia documentului respectiv si a spus ca publicarea lui este o decizie politica ce trebuie luata in PNL. Acesta nu a precizat ce institutie a elaborat documentul. Citu a adaugat ca inca din luna aprilie Eugen Teodorovici stia ca deficitul bugetar ar putea depasi 4% din PIB, conform unor note interne din minister. Ministrul a prezentat documente care aratau ca inca din ianuarie sau aprilie 2019 ministrul Teodorovici si premierul Viorica Dancila erau informati de specialistii din minister ca deficitul ar putea depasi 4% din PIB, in conditiile in care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat. Citu a spus ca notele interne vor fi prezentate Curtii de Conturi”, a scris sursa citata.

Eugen Teodorovici a reactionat, intr-o postare pe Facebook, la acuzatiile lui Citu, spunand ca este santajist si o marioneta, alimentat „cu documente, biletele si masuri”. „Uite cine vorbeste de Al Capone! Tocmai acest Vasile Citu, care si-a etalat acum o noua calitate – cea de santajist! Il intreb: acest curaj si l-a descoperit inainte sau dupa vizita la Palatul Cotroceni? Intai m-a amenintat cu plangeri penale, apoi a aruncat cursul valutar in aer si s-a razgandit, spunand ca a fost doar o metafora…cam neinspirata si mult prea costisitoare pentru economie, as adauga eu. Acum ma ameninta cu o alta institutie, Curtea de Conturi. Ceea ce Vasile Citu nu stie, este ca eu nu ma las amenintat sau santajat de nimeni, cu atat mai putin de o persoana manipulabila si vulnerabila. Eu voi continua sa #insistpentruRomania, in ciuda amenintarilor lui Vasile Citu, pe care nu-l ajuta nici discursul, nici pozitia, ca sa abordeze comportamentul de mafiot. Si totusi, aceasta tentativa de santaj si aceaste amenintari penibile nu fac decat sa tradeze faptul ca Vasile Citu este o marioneta. Intrebarea este cine trage sforile? Asa ca il somez public pe Vasile Citu sa spuna de cine este controlat? Si-l mai somez public sa enumere toate intalnirile pe care le-a avut de cand a preluat mandatul de Ministru al Finantelor Publice! Atrag atentia asupra faptului ca Ministrul Finantelor Publice este membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, deci Vasile Citu trebuie sa ne spuna daca are intalniri neoficiale cu structuri oculte care-l alimenteaza cu documente, biletele si masuri!”, a scris Teodorovici.

 

coral