Celebrul solist de muzică populară Gheorghe Turda (73 de ani) a strâns, într-o viață dedicată scenei, zeci de amintiri. Acesta ne-a povestit și despre cântarea pe care i-a făcut-o, ce-i drept, cu o imensă teamă, Elenei Ceaușescu, de ziua soțului ei, Nicolae Ceaușescu, la împlinirea vârstei de 60 de ani: ”M-a pus să cânt romanța ”A venit aseară mama”. A avut o răbdare de fier, a ascultat toate cele 16 versuri și plângea. Și-a certat și fiul, pe Nicușor, pe motiv că a vrut să întrerupă momentul artistic cu ceva mai vesel”. Dar, Gheorghe Turda a scos din desaga lui mai multe povești, în interviul oferit în exclusivitate pentru impact.ro. Și se poate mândri cu un palmares greu de egalat: ”Am cântat pentru șapte președinți americani și pentru patru președinți români”.

Elena Ceaușescu, în lacrimi după ce i-a cântat un cântăreț de la noi. Cine a făcut-o să plângă pe soția dictatorului

Gheorghe Turda este un om de poveste. A văzut întreaga lume, în vremurile când românii știau cum arată alte țări doar din fotografii, și a fost invitat să cânte la cele mai selecte petreceri ale politicienilor de top. A fost aplaudat atât de Jimmy Carter, fostul președinte american, cât și de Gheorghe Gheorghiu Dej, fostul președinte al României. A reușit, însă, și marea performanță de a o reduce pe Elena Ceaușescu la tăcere, preț de câteva minute.

”Am fost invitat la ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, când a împlinit 60 de ani, a fost un eveniment la Romexpo. M-am dus îmbrăcat nu în costum de muzică populară, ci în frac, așa era eticheta. Elena Ceaușescu m-a pus atunci să cânt romanța ”A venit aseară mama”, cu versuri emoționante: ”A venit aseară mama, din sătucu-i de departe,/ Ca să-și vadă pe feciorul, astăzi domn cu multă carte/, A bătut sfios la ușă, grabnic i-am ieșit în prag/, Mi s-a umezit privirea, de iubire și de drag!”. A avut o răbdare de fier, a ascultat toate cele 16 strofe și plângea. Și-a certat și fiul preferat, pe Nicușor, pe motiv că acesta a vrut să întrerupă momentul artistic, care i s-a părut cam trist. I-a zis ”Taci, Nicule!”. Mi-a fost tare frică, dacă greșeam vreun vers riscam ca Elena Ceaușescu să mă scoată din toate spectacolele, să nu mai apar nici la televizor, așa se întâmpla pe atunci cu toți marii artiști”, ne-a mai dezvăluit Gheorghe Turda, pentru impact.ro.

coral