News Flash:

Un avocat din Cluj propune modificarea Statutului pentru a exista alternativa la legitimatia cu cip de proximitate

8 Martie 2017
1294 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9256 RON (+0.0003)
USD: 4.0527 RON (-0.0156)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Baroul Cluj

Proiectul de modificare a Legii si Statutului profesiei de avocat, care va fi discutat si votat in cadrul Adunarii generale a Baroului Cluj din 10 martie, cuprinde o propunere privitoare la legitimatia avocatului definitiv in sensul introducerii unei alternative la cea cu cip de proximitate. Propunerea si motivele ei au fost inaintate comisiei din cadrul Baroului de catre avocatul Florin Steopan, partener la SCA Lapusan, Moscovits, Steopan si Asociatii.

Avocatul Florin Steopan (foto) a inaintat Comisiei de discutare a proiectului de modificare a Legii si Statutului Profesiei de Avocat din cadrul Baroului Cluj memoriu pentru ca in proiectul de modificare a Legii si Statutului Profesiei de Avocat sa includa si modificarea Anexei nr. XXVI din Statut - Modelul legitimatiei de avocat in sensul introducerii optiunii unui alt mijloc de legitimare a avocatului  definitiv cu drept de exercitare a profesiei, diferit de legitimatia tip card prevazut cu cip de proximitate, arata clujust.ro

Forma actuala a textului din Statut

Anexa nr. XXVI: Modelul legitimatiei de avocat.
I. Formele legitimatiei de avocat
Legitimatia de avocat prevazuta la art. 237 din Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a
Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se prezinta sub doua forme distincte, in functie de calitatea
de avocat definitiv sau stagiar a detinatorului, dupa cum urmeaza:
a)in cazul avocatilor definitivi, legitimatia are forma de legitimatie tip card prevazut cu cip de proximitate, conform modelului prevazut in prezenta anexa;
b)in cazul avocatilor stagiari, legitimatia are forma de legitimatie pe suport hartie (care poate fi inlocuita cu legitimatie tip card fara cip de
proximitate, pentru barourile care au optat pentru aceasta modalitate de legitimare).

Forma propusa de avocatul Florin Steopan

Anexa nr. XXVI: Modelul legitimatiei de avocat se modifica si va urmatorul cuprins:
I. Formele legitimatiei de avocat
Legitimatia de avocat prevazuta la art. 237 din Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a
Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se prezinta sub urmatoarele forme distincte, in functie de calitatea de avocat definitiv sau stagiar a detinatorului sau in functie de optiunea avocatului, dupa cum urmeaza:
a) in cazul avocatilor definitivi, legitimatia are forma de legitimatie tip card prevazut cu cip de proximitate sau legitimatie pe suport de
hartie (care poate fi inlocuita cu legitimatie tip card fara cip de proximitate, pentru barourile sau avocatii care au optat pentru aceasta modalitate de legitimare), conform modelelor prevazute in prezenta anexa;
b) in cazul avocatilor stagiari, legitimatia are forma de legitimatie pe suport hartie (care poate fi inlocuita cu legitimatie tip card fara cip de
proximitate, pentru barourile sau avocatii care au optat pentru aceasta modalitate de legitimare).

Nu au existat argumente contra modificarii in cadrul comisiei Baroului Cluj. Argumentul pro: Motivarea folosirii unei legitimatii care nu este tip card prevazut cu cip de proximitate tine de libertatea religioasa si protectia vietii private, conform memoriului detaliat depus de avocatul initiator Comisiei.

Prezentam cateva dintre motivele invocate in memoriul inaintat de avocatul Steopan comisiei:

"Aratam ca exista avocati defintivi care din diverse motive nu doresc aceasta legitimatie tip card prevazut cu cip de proximitate. Motivele sunt in general de natura religioasa sau tin de protectia vietii private si le vom dezvolta ulterior.

Intelegem sa invocam motive religioase si de constiinta in formularea prezentului memoriu,  invocand urmatoarele articole din Constitutia Romaniei:

Art.29 - Alin.1 : "Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrar convingerilor sale. -Alin. 2 : Libertatea constiintei este garantata;

Acceptarea legitimatiei de avocat tip card cu cip de proximitate reprezinta   o constrangere de a adera la o opinie contrara convingerilor  proprii religioase si o modalitate de incalcare a  libertatii constiintei.   In spiritul tolerantei  si respectului reciproc, solicit sa  se ofere posibilitatea legala de a putea proba calitatea de  avocat  in baza unei legitimatii fara cip de proximitate  .

Dorim sa mentionam o serie de pozitii exprimate de membrii Biserii Ortodoxe Romane, precum si faptul  ca  au fost numeroase luari de pozitie in ultimii ani, in toata lumea, pe tema actelor cu cip atat ale societatii civile, cat si ale reprezentantilor din lumea  monahala si teologica. Informatiile sunt  suficiente si usor accesibile atat in literatura de specialitate, cat si in mass-media.

Sinoadele bisericesti ale mai multor tari ortodoxe si-au exprimat ingrijorarea si opozitia fata de introducerea documentelor cu cip. Au fost manifestari de amploare in Serbia, Grecia, Romania, etc. In Romania au fost depuse la presedintie peste 1 milion de semnaturi  impotriva documentelor personale cu cip.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, luand pozitie pe tema actelor biometrice  a conchis:" Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, luand act de reactiile unor medii monahale si teologice fata de introducerea sistemului de supraveghere biometrica in Romania, considera ca acestea sunt indreptatite(...).Acesta(n.n.- cipul) are forma si dimensiunea unei aschiute in care se stocheaza datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar intr-un act de identitate (buletin, pasaport, card comercial sau sanitar), ci si in corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei(s.n.), iar continutul sau poate fi citit de la distanta si de catre oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu exista nici o lege nationala sau internationala care sa garanteze discretia sau securitatea absoluta a datelor inscrise in cip, acestea fiind, practic, la dispozitia oricarui factor institutional sau privat si constituind un sistem de supraveghere a cetatenilor pe toata durata vietii lor, si chiar dupa moarte(...) Acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase. E ca si cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit in randuielile bisericesti, dar cu drept de cetatenie in sistemul transparentei fara perdea. Biometria nu numai ca nu o sanctioneaza, dar, dimpotriva, o legifereaza, omul fiind tratat nu ca faptura a lui Dumnezeu, inzestrata cu suflet, inteligenta si libertate. In concluzie, facem un apel catre Domnul(...) Presedinte al  Romaniei si garantul respectarii Constitutiei, sa faca tot ceea ce ii sta in putinta spre a-i asigura cetateanului roman dreptul la libertate si viata particulara, in consens cu principiile convietuirii sociale".

Apreciem ca prin impunerea prin Statut a legitimatiei de avocat tip card prevazut cu cip de proximitate  se incalca dreptul la  viata intima si privata, garantat prin  art 26 din Constitutia Romaniei, si prin  Articolul 8 al Conventiei Europene  pentru Protectia Drepturilor Omului si  Libertatilor Fundamentale, caci  orice persoana neautorizata care detine un dispozitiv de citire a cardului cu cip, va putea sa citeasca cardul respectiv daca acesta se afla asupra persoanei in cauza, impotriva vointei persoanei respective.

Consideram ca nu exista nicio garantie  in ceea ce priveste securitatea, confidentialitatea si protectia datelor din cipul cardului de avocat atata timp cat chiar  specialistii in tehnologia informatiei atrag atentia asupra vulnerabilitatii sistemelor informatice , asupra securitatii sau fiabilitatii insuficiente a retelelor informatice, precum si asupra aspectelor etice ale utilizarii sistemelor informatice.

Exista avocati din cadrul Baroul Cluj care s-au exprimat expres impotriva legimitatiei de avocat tip card prevazut cu cip de proximitate si au solicitat eliberarea unei legitimatii care sa nu contina cipul de proximitate.

Aratam ca in situatii similare, cum ar fi cardurile de sanatate cu cip, autoritatile au permis in cele din urma alternativa la documentele cu cip. In acest sens este HG nr. 49/2015 prin care autoritatile au permis ca pentru persoanele care din motive din motive religioase sau de constiinta, au refuzat cadrul de sanatate, sa se faca dovada calitatii de asigurat cu o adeverinta eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate.

Cu atat mai mult se impune modificarea Statutului si asigurarea unei alternative la legitimatia cu cip pentru avocatii care doresc acest lucru.  O alternativa ar fi legitimatia pe suport hartie sau legitimatia tip card fara cip de proximitate.", se arata in memoriu.

"Este o metoda de control a oamenilor, iar eu nu vreau sa intru in planul acesta de control. Au fost discutii si in legatura cu pasapoartele si poti lua pasaport fara cip, temporar. Si in cazul cardului de sanatate, exista alternativa, in urma protestului unor oameni. Asa si eu vreau sa am legitimatie fara cip. E o problema de constiinta religioasa, e optiunea mea, fie ca e gresita sau nu. E si o problema de libertate, de control, sa nu aiba oricine informatii despre mine. In cele din urma, suntem o profesie liberala. Imi apar libertatea si drepturile constitutionale", a declarat pentru sursa citata avocatul Florin Steopan.

Daca propunerea va trece de Adunarea generala a Baroului Cluj, aceasta va ajunge prin intermediul proiectului de modificare a Legii si Statutului profesiei de avocat pe masa Congresului Avocatilor din 23 martie 2017, care poate inainta mai departe proiectul in Parlament.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Florin_Steopan
florin steopan avocatura lms baroul cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1722 (s) | 22 queries | Mysql time :0.059123 (s)