Un clujean în vârstă de 51 de ani este primul proprietar de casă pasivă. Locuiește în ea de cinci ani, iar costurile de întreținere a locuinței i s-au diminuat considerabil. De când s-a mutat, spune că viața i s-a schimbat complet.

Prima casă pasivă din România

Casa este omologată ca fiind prima locuință pasivă din România de către Institutul Casei Pasive din Germania. Omul de afaceri care a construit-o, Béla Barabás, a înființat și un ONG pentru a-i ajuta pe cei care vor la rândul lor o asemenea casă.

Casa ecologică a fost certificată drept casă eco-pasivă în anul 2015. Casa consumă foarte puțin, în jur de 15 kwh/mp/ an pentru încălzire pe timp de iarnă și cam la fel pe răcire pe timp de vară. Mai mult de atât, o astfel de casă asigură ventilație continuă printr-un aparat special, acesta recuperând căldura din aerul viciat.

„Revelaţia a fost după prima noapte, când m-am trezit şi am avut senzaţia pe care o aveam în copilărie sau în adolescenţă când eram cu cortul în pădure, acesta a fost efectul de aer proaspăt”, spunea proprietarul într-un interviu acordat Adevărul.

În casă sunt mereu în jur de 22 – 23 de grade atât vara, cât și iarna, spune omul de afaceri. Clădirea pasivă construită este alcătuită din trei apartamente: unul de 50 mp, unul de 65 mp și unul de 100 mp.

Costul unei case eco-pasivă

Bărbatul plătește în jur de 10 euro pe lună pentru încălzirea sau răcirea apartamentului, indiferent de anotimp. Un cost suplimentar ar fi filtrul sistemului de ventilație. Acesta costă în jur de 15 euro și trebuie înlocuit odată la 3 sau 4 luni, în funcție de cât de poluat este mediul. De exemplu, la marginea orașelor mari, filtrul ar trebui schimbat odată la 90-120 de zile.

Prețul pe metru pătrat pentru o asemenea locuință este de 800 – 1200 de euro, la cheie. În acest calcul nu intră și terenul. Costurile fundației și a acoperișului sunt cele mai mari, așa că se recomandă dispunerea verticală a casei. După ce a construit casa, Béla Barabás a înființat un ONG, prin care ajută alți oameni care vor să construiască asemenea case.

„Noi furnizăm informaţii celor interesaţi de astfel de case, nu suntem orientaţi spre profit. Practic oferim consultanţă, facem proiectele de arhitectură, obţinem reduceri la materiale, avem echipe de constructori pe care le învăţăm şi le recomandăm şi garantăm obţinerea certificatului de casă pasivă de la Institutul din Germania. Scopul nostru este acumularea de experienţă şi răspândirea conceptului de casă pasivă. Am început în 2016 şi rulăm peste 10 proiecte de construcţii noi şi reabilitări termice ale unor construcţii vechi. Până acum am realizat 6 proiecte, dintre care 4 case pasive”, explică fondatorul organizației non-guvernamentale.

  coral