• Un bărbat din Turda, prins în flagrant în timp ce încasa dobânda dintr-un împrumut dat cu camătă, scapă de acuzații

  • Turdeanu a obținut încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale datorită duratei prea lungi a procesului

Dumitrul Dorin Cornel, bărbatul trimis în judecată pentru un concurs de infracțiuni, scapă de acuzația de camată, după ce magistrații Curții de Apel Cluj i-au admis acestuia conteastația în anulare și a dispus încetarea procesului penal în ceea ce privește infracțiunea pentru care a fost prins în flagrant.

"În baza art. 432 alin. 1 C.pr.pen., cu aplicarea art. 426 lit. b C.pr.pen., admite cererea de contestaţie în anulare formulată de contestatorul-condamnat D.D.C. împotriva Deciziei penale nr. 860/A/30.07.2020 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 7080/328/2016* pe care o desfiinţează în parte, în latură penală în privinţa inculpatului-contestator D.D.C.în ceea ce priveşte omisiunea reţinerii incidenţei cauzei de încetare a procesului penal prev. de art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen. (prescripţia răspunderii penale) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de camătă prev. de art. 351 C.pen. şi rejudecând în aceste limite:

În baza art. 396 alin. 6 C.pr. pen., rap. la art. 16 lit. f C.pr.pen., dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului D.D.C., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de camătă prev. de art. 351 C.pen, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale şi consecutiv înlătură consecinţele condamnării pentru această faptă, respective pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi pedepsele complementare şi accesorii constând în interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen. aplicate pe lângă această pedeapsă principală. "

Fusese prins în flagrant în timp ce încasa banii

În 09.05.2012, ora 13:20, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Turda, cu sprijinul Serviciului Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj, au  organizat un flagrant, în urma căruia a fost identificat Dumitru Dorin, de  37 ani, din Turda în timp ce primea de la V. Rareş, de 19 ani, din comuna Mihai Viteazu, jud. Cluj, suma de 1.000 lei. reprezentând parte dintr-un împrumut şi dobânda aferentă, acordat de D. Dorin celui din urmă. 

Pottrivit anchetatorilor, în perioada 15.12.2011-24.04.2012, D. Dorin ar fi împrumutat partea vătămată cu suma de 11.500 lei şi 500 euro, din care V. Rareş i-a achitat suma de 9.700 lei şi 750 euro.

Pentru recuperarea împrumutului şi a dobânzii, D. Dorin ar fi recurs la constrângerea părţii vătămate prin violenţă şi la ameninţare cu alte acte de violenţă şi cu moartea.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, fapta prevăzută şi pedepsită de art. 194 alin 1. C.P., D. Dorin fiind cercetat în stare de reţinere și ulterior propus Parchetului de pe lângă Judecatoria Turda, cu propunere de arestare preventivă.

coral