Un copil de 14 ani din Vaslui s-a sinucis. Este vorba despre un băiat în vârstă de doar 14 ani, din comuna Deleni, Vaslui, care a decis să-și ia viața într-un mod barbar, spânzurându-se de cireşul din spatele casei. Tragedia s-a petrecut joi dimineaţă, iar cel care l-a găsit pe băiat atârnând de ştreang a fost chiar tatăl său.

Un copil de 14 ani din Vaslui s-a sinucis

Oamenilor din sat nu le-a venit să creadă ce s-a întâmplat și susțin că Andrei a ales să facă acest gest fatal din cauza certurilor din sânul familiei, mama lui fiind bolnavă psihic, iar tatăl alcoolic. În plus, Andrei era un elev excelent la învăţătură, fiind premiant în fiecare an şi abonat al burselor de merit, dar acasă situația era extrem de grea, trăind un adevărat coșmar.

Chiar dacă toată lumea știa că băiatul trece printr-un chin acasă, nimeni nu s-a oferit să-l ajute. Nici profesorii, nici Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Deleni, nici preotul din sat, nici Protecția Copilului, nici Inspectoratul Școlar Județean, nimeni nu a făcut nimic pentru a-l scăpa din ghearele morții.

Astfel că, în decursul zilei de ieri, după ce au aflat că Andrei a murit, toți angajații statului erau pe teren, pentru a documenta cazul. Dirigintele băiatului a declarat că ceilalți frați ai lui au rezistat în timp ce vorbea despre situația precară din sânul familiei acestuia.

Cea care a sunat la poliție și a anunțat că Anrei s-a sinucis a fost Andreea, sora mai mare a băiatului. Adolescenta spune și care a fost motivul pentru care băiatul a recurs la acest gest.

Luni nu a fost la școală, iar marți și miercuri a întârziat la prima oră. A avut o ceartă cu tata pentru că petrecea foarte mult timp pe tabletă și nu mai putea să se trezească dimineața, încât să ajungă la timp la ore. Avea, probabil, și alte supărări personale, însă mie nu mi-a spus nimic. Aseara (n.r. miercuri seara) nu am mai vorbit cu el, însă l-am mai liniștit după acea ceartă. Era un copil foarte bun la învățătură, îi plăcea foarte mult matematica, avea note bune și la limba română, a declarat sora lui Andrei pentru vremeanoua.ro.

Se pare că băiatul nu era doar foarte bun la învățătură, ci și extrem de muncitor, după cum povestește bunicul său.

Era priceput la toate. Singur și-a făcut un aparat de sudură, o semănătoare de mână, apoi a reparat o drujbă din piese rele, găsite prin sat. Îi plăcea să inventeze, să facă lucruri pe care nu le avea. Ultima lui ambiție a fost o bicicletă cu motor. Lucra la invențiile lui toată noaptea, până spre dimineața, de asta se și trezea mai greu. Era pasionat și de tehnologia asta a calculatoarelor, avea o tabletă pe care urmărea ce invenții au mai apărut. A fost un copil foarte deștept, la fel ca și frații lui mai mari, care au fost premianți la Liceul “Mihail Kogălniceanu”. La toți le-a plăcut școala. Din păcate, Andrei a ales să plece mult prea devreme de lângă noi.

Majoritatea locuitorilor din sat au spus despre problemele cu alcoolul ale tatălui, care uneori duceau și la bătăi, dar și despre problemele psihice ale mamei, cauzate de o depresie puternică.

Tatăl băiatului nu a fost tot timpul așa. A luat-o pe calea băuturii după ce a rămas fără serviciu. Atunci s-a rupt ceva în sânul acestei familii. El stătea mai toată ziua prin baruri, mama avea problemele pe care le avea. A mers de multe ori și la mănăstire la Moreni pentru a cere ajutorul preotului, dar degeaba. Cu astfel de probleme în jurul lui, e normal ca băiatul să se închidă în interiorul său, pentru că nu mai avea cu cine comunica. Era la vârsta când avea cel mai mult nevoie de sprijin, de o vorbă bună, de încurajări, care ori veneau foarte rar, ori nu veneau deloc, a declarat o cunoștință a familiei Achim.

  coral