Mănânci şi te îmbolnăveşti. Ăsta e meniul la una dintre cele mai mari terase din Costineşti. Carnea este depozitată în saci, fără termen de valabilitate. Ciorba e ţinută mai multe zile în căldură. Inspectorii ANPC au dat amenzi şi au închis terasa, până la rezolvarea problemelor. Azi, locul era din nou plin de turişti. Un caz pornit de la o informaţie primită pe Fii Observator. 

Angajat: Nu am etichetă, nu am absolut nimic. Început de moarte sigură. O să vă arăt câtă marfă este fără etichetă de expirare, da?

E unul dintre tinerii care au lucrat, în această vară, la terasă. A plecat acasă fără să încaseze vreun ban pentru zilele muncite, dar, înainte de asta, ne-a trimis imaginile pe care le puteţi vedea în materialul video de mai sus. Le-a trimis şi la ANPC. Iar inspectorii au descins la terasă.

Inspector: Vă salutăm, bună seara domnu' Horia!

Patron: Bună seara! Hai, însoţiţi-mă puţin!

Inspector: Vă rog, cu mare drag! Ce faceţi?

Patron: Bine, dumneavoastră?

Inspector: Bine, am vrut să vă salut.

Patron: Doamne ajută! 

Însă tonul prietenos rămâne la uşa camerei frigorifice.

Inspector: Ştiţi că aveţi şi produse expirate, da? Asta nu mai are etichetă. Nu am de unde să ştiu termenul de valabilitate.

În saci erau sute de kilograme de carne. Ambalajul original nu mai există. Carnea este pusă claie peste grămadă. Ameninţat cu închiderea localului, patronul îşi pierde cumpătul. Aşa că îşi pune angajaţii să stingă luminile. Iar scandalul a continuat şi după venriea poliţiei. 

Patron: Da de ce îmi spuneţi mie că pute? Până aici! Aţi vorbit până acum destul! Nu spuneţi că această marfă pute! Nu, nu. Eu vă sfătuiesc să vă calmaţi! Asta nu pute! Înregistrează-l că minte! Minte şi o să se difuzeze peste tot că aşa face cu care le merge. Cu oamenii buni.

Vizita inspectorilor s-a încheiat cu 3 amenzi

Patronul a fost amendat cu: 10 mii de lei pentru curăţenia deficitară, 10 mii de lei pentru obstrucţionarea controlului şi 20 de mii de lei pentru practici comerciale înşelătoare – zeama ciorbei stătea în oale zile în şir, carnea fiartă era ţinută separat în frigider, frişca din meniu era în realitate cremă vegetală. Locaţia a fost închisă temporar, iar ANPC a făcut o plângere la parchet pentru suspiciuni de punere în pericol a sănătăţii consumatorului.

Patron: Da, domne', şi mâine deschidem, că ştim şi noi despre chestiile acestea, sincer vă spun. Da, da, mâine. Şi o să vedeţi că deschidem.

Patronul s-a ţinut de cuvânt şi a redeschis terasa imediat după control

Ceva s-a schimbat: în meniu, frişca a fost înlocuită. Din pix. Între timp, şi alţi foşti angajaţi ai terasei au acceptat să vorbească cu reporterii Observator, sub protecţia anonimatului.

Angajat: Vin copii de 16, 17, 18 ani, din ţară, respectiv din zona Moldovei. Care, îţi dai seama, ei nu au mai avut un loc de muncă în viaţa lor, ei nu ştiu cu ce se mănâncă. Le sunt luate buletinele, efectiv, şi le sunt ţinute numai ei ştiu unde, într-o cameră, undeva, ca şi garanţie. Deci copii să lucreze 16 ore pe zi, frate, deci n-ai cum! N-ai cum, copii, 16 ore pe zi, să nu fie plătiţi, să fie trimişi la gară, să nu-şi ia banii. Acolo ştii cum sunt? Sunt ca o grupare şi în momentul în care venea unul să-şi ceară drepturile, săreau toţi pe el, ştii? Făceau un cerc şi îl înconjurau. Şi nu mai avea ce să zică omul.

Angajat: Au fost persoane, clienţi cazaţi, care au, nu ştiu, au plecat cu toxiinfecţie alimentară, cu probleme. Au cerut banii înapoi şi aşa mai departe.

Astăzi inspectorii ANPC şi cei ai DSV au mers din nou la terasă şi au confiscat carnea fără etichete de valabilitate. coral