Un bărbat din oraşul Lupeni, care s-a rătăcit pe munte şi a fost căutat apoi de echipele de salvamontişti şi voluntari, a fost găsit după opt zile, fără probleme majore de sănătate, el relatând ulterior că a reuşit să supravieţuiască consumând fructe de pădure şi apă dintr-un pârâu din zona staţiunii Straja.

Bărbatul a fost dat dispărut de familie pe 5 septembrie, după ce urcase la munte, imediat fiind începute operaţiunile de căutare. În cadrul acestor misiuni, echipele de salvatori s-au ajutat de drone şi câini antrenaţi pentru astfel de operaţiuni.

"Au fost opt zile de căutare neîncetată în zona Straja, pe văile principale, unde s-a presupus că această persoană s-ar fi rătăcit. A fost găsit în cea de-a opta zi (marţi seara – n.r.) de către nişte localnici. Au dat peste el din întâmplare, deşi echipele de salvare au trecut de nenumărate ori prin acel loc", a declarat joi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Bărbatul se afla într-o stare de sănătate bună şi după un control medical a fost predat familiei.

Şeful Salvamont Hunedoara a explicat că în cele opt zile de căutări, echipele trimise pe munte au fost însoţite de voluntari, de membri ai familiei şi prietenii celui dat dispărut.

"Au fost opt zile în care echipe de 7-8 salvatori montani, însoţiţi de membri ai familiei, voluntari şi mulţi localnici, au periat toată zona. Căutările s-au desfăşurat inclusiv cu drone şi câini. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine. Este surprinzătoare această supravieţuire de opt zile, în care probabil bărbatul s-a hrănit cu ceea ce a găsit prin pădure", a spus Bodean.

El a arătat că în această perioadă a anului sunt mulţi localnici care pleacă la cules de ciuperci, situaţie în care acestor persoane li se recomandă să anunţe familia în ce zone intenţionează să se deplaseze şi timpul pe care estimează că îl vor petrece acolo. De asemenea, este bine ca oamenii să aibă la ei o haină de ploaie, hrană şi apă pentru o zi sau două.

coral