Un medic specialist în Terapie Intensivă din Cluj, care lucrează la Pneumoftiziologie, îi tratează pe pacienții români cu COVID după metodele învățate în spitalele din Italia. Rata de supraviețuire din secția lui este printre cele mai mari din țară, scrie G4Media.
 

Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj are 60 de locuri și 5 paturi pe secția de Terapie Intensivă, unde sunt tratate cazurile grave de COVID-19.
 

Doctorul Marius Bărbat a plecat în Italia, ca voluntar, în primăvară, pentru a ajuta la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

”Era luna martie și vedeam că toată lumea are multe păreri, dar nimeni nu știa exact ce se întâmplă. Decât să speculez ce și cum să facem, am zis că cel mai potrivit este să merg chiar acolo. În felul acesta, vom fi mai pregătiți. Am zburat cu un avion cargo și-am ajuns în Lecco, la un spital regional. Lecco e în Lombardia, era o criză profundă atunci”, își amintește medicul. ”Moartea era văzută ca ceva firesc” Marius Bărbat spune că, dincolo de imaginile dramatice cu medici căzuți pe holuri, morți băgați în saci și transportați la grămadă și cu familii îndurerate, moartea e acceptată de cei de acolo, privită ca un lucru firesc. ”E înfiorător, dar realitatea era oarecum contrară a ceea ce se vedea. Nu existau crize isterice, perioade isterice, ci moartea era văzută ca ceva firesc, un lucru deja acceptat atunci de toată lumea”, povestește medicul.
 

”Eu lucram pe ATI cu un medic anestezist neurolog și cu un chirurg radio-toracic și încercam să-i salvăm pe fiecare, dar asta nu se face de pe o zi pe alta, e ceva de foarte lungă durată”, completează dr. Bărbat. Medicul s-a întors din Italia cu mai multe scheme de tratament, cum ar fi cea cu monoxid de azot. Terapia a fost utilizată pentru prima dată în cazul unui pacient tânăr aflat în stare gravă, cu Sindrom de Detresă Respiratorie Acută (ARDS). După administrare, pacientul, în vârstă de 23 de ani, și-a revenit, a fost externat și se află acasă, iar de curând a început să meargă singur, fără asistență. A stat intubat 37 de zile, iar în urmă cu câteva zile a revenit singur la spital, în control.

Peste 90 de pacienți au trecut prin cele 5 paturi din ATI-ul spitalului de Pneumoftiziologie. Rata de supraviețuire este de 78%, în vreme ce media în România este între 40 – 50% pe secțiile ATI unde se tratează cazuri de Covid.
 

 

coral