Descoperire care dă peste cap tot ce se știa până acum despre corpul omenesc. Un nou organ a fost descoperit în corpul uman de către cercetătorii olandezi. Descoperirea a fost făcută din greșeală, în timp ce oamenii de știință făceau cercetări privind cancerul de prostata.

Noul organ din corpul omenesc se pare că se afla în gâtul uman. Cercetătorii olandezi spun că glandele găsite de ei lubrifiază partea superioară a gâtului, din spatele nasului și a gurii.

Un nou organ a fost descoperit în corpul uman

Cu siguranță momentul acesta va intra în istorie mai ales prin  prisma faptului cum a fost făcută descoperirea. Astfel, oamenii de știință au făcut descoperirea accidental, în timp ce încercau să detecteze celule canceroase de prostată folosind o combinație de scanări CT și tomografii cu emisie de pozitroni (PET), numite PSMA PET-CT. În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv, care indică proteina PSMA – este crescută în celulele canceroase de prostată.

Scanarea PSMA PET-CT este foarte eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în proteine PSMA.

Cercetătorii olandezi spun că glandele găsite de ei lubrifiază partea superioară a gâtului, din spatele nasului și a gurii. Datorită amplasării lor peste o bucată de cartilaj numită „torus tubarius”, au fost denumite glandele salivare tubariale .

Anterior, experții credeau că există doar glande salivare microscopice în interiorul zonei nazo-faringiene, din spatele nasului. Însă cercetătorii de la Institutul olandez pentru cancer au descoperit un nou set de glande salivare cu o lungime de aproximativ 3,8 centimetri, potrivit Live Science.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.

100 de pacienți examinați pentru a confirma descoperirea noului organ din corpul omenesc

Pentru că aceasta descoperire să fie recunoscuta cercetătorii aveau nevoie de mai mulți subiecți pentru a vedea daca se confirma spusele lor. Astfel, oamenii de știință au examinat 100 de pacienți și au descoperit că toți aveau aceste glande. Pe lângă pacienții vii, ei aveau să facă și niste lucruri mai puțin plăcute pentru majoritatea dintre noi. Aceștia au disecat regiunea nazofaringiană a două cadavre. Mare le-a fost surpriza să vadă că și cadavrele prezentau, de asemenea, aceste glande.

Descoperirile oamenilor de știință ar putea contribui la reducerea efectelor secundare ale unor tratamente pentru cancer. Medicii care utilizează radiațiile pentru tratarea cancerului la cap și gât încearcă să evite cele trei glande salivare principale, deoarece pacienții ar putea avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea.

Fără să știe că în corpul uman există și un al patrulea set de glande, ei foloseau radiații în acea zonă, ceea ce înseamnă că pacienții încă se confruntă cu efecte secundare. coral