News Flash:

Un nou tun era pregatit la CFR Marfa. Fosta conducere, dupa gratii pentru 30 de zile

5 Mai 2017
2314 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8740 RON (+0.0002)
USD: 4.0034 RON (-0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cfr marfa
CFR Marfa urma sa vanda un nou lot de vagoane la pret subevaluat, se arata in referatul procurorilor DIICOT. Intre timp, 4 dintre cei 21 de suspecti retinuti in acest caz au ajuns dupa gratii pentru 30 de zile, printre care si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun.

Arestari pe banda rulanta in dosarul jafului de la CFR Marfa. Patru dintre cei 21 de suspecti retinuti in acest caz au ajuns dupa gratii pentru 30 de zile. Printre ei se afla fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si Pavel Barculet, directorul financiar al companiei.

Sase angajati de la CFR Marfa si REMAT au primit mandate de arestare la domiciliu, iar alti cinci vor fi cercetati sub control judiciar. Toti acestia sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

CFR Marfa urma sa vanda un nou lot de vagoane la pret subevaluat catre Remat Calarasi, potrivit referatului prin care procurorii DIICOT Timisoara au cerut, joi, arestarea preventiva a 19 inculpati pentru prejudicierea societatii feroviare cu peste 6 milioane de euro.

"Trebuie remarcat ca, asa cum se desprinde din cercetari, la finele lunii decembrie 2016, CFR Marfa SA a scos la licitatie, prin Bursa de Marfuri, un nou lot de vagoane, coniventa existenta intre inculpati urmarind casarea si vanzarea acestora in aceeasi modalitate frauduloasa pentru CFR Marfa SA", se arata in referat.

Conform aceleiasi surse, interesul Remat Calarasi pentru noul lot de vagoane reiese din mai multe discutii purtate de actionarul si administratorul de fapt al societatii, Tawil Abbas, cu un reprezentant al firmei catre care urma sa fie livrat ulterior fierul vechi. Intr-o convorbire din 27 decembrie 2017, Tawil Abbas i-a spus interlocutorului ca nu se va prezenta la licitatia deschisa pentru vanzarea de vagoane, pentru a atrage o scadere a pretului cerut prin bursa, intentionand sa faca o oferta in februarie 2017, cand pretul urma sa fie mai mic.

Procurorii DIICOT subliniaza, in referatul cu propunere de arestare preventiva, gravitatea sporita a faptelor imputate inculpatilor, "prin desfasurarea unor activitati infractionale cu consecinte directe asupra stabilitatii financiare a unei societati de stat cu un rol important in economie, apte sa produca un impact deosebit asupra opiniei publice si perceptiei privind siguranta publica".

"Trebuie evidentiata amploarea pe care a inregistrat-o in timp activitatea infractionala a inculpatilor, precum si atenta premeditare a activitatii infractionale, inculpatii implementand modalitati clar conturate prin care sa se realizeze vanzarea lotului de 2.450 de vagoane (...), precum si proceduri exprese prin care sa se procedeze la casarea vagoanelor si evidentierea deseurilor rezultate in documente doveditoare cu caracter fals. Se impune evidentiat totodata faptul ca, pe parcursul procedurilor de casare, in situatiile in care unii dintre angajati refuzau sa intre in comisiile de casare, realizand caracterul ilegal al demersurilor efectuate si al actelor ce trebuiau intocmite in fals pentru a oculta activitatea infractionala, functionarii din conducerile sucursalelor si reprezentantii societatii beneficiare exercitau amenintari si presiuni asupra angajatilor cu desfacerea contractelor de munca, determinandu-i pe unii sa-si reconsidere pozitia initiala", se mentioneaza in documentul citat.

Procurorii au solicitat, joi, arestarea preventiva pentru o perioada de 30 de zile a 19 dintre inculpatii retinuti in dosarul "CFR la fier vechi", potrivit unui comunicat de presa al DIICOT Timisoara remis AGERPRES.

Inculpatii prezentati la Tribunalul Timis sunt Craciun Mihut Constantin, Barculet Pavel, Ciobanu Daniel, Enache Florin-Claudiu, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, Niculescu George, Tudor Eugen, Mascovescu Mircea Ion, Corodan Gelu-Ioan, Filip George-Corneliu, Luca Ovidiu-Dumitru, Mutascu Mihai, Derscaru Cristian-Valeriu, Gheorghitoiu Constantin, Dragan Alexandru, Voica Maria, Gabreanu Ion, Radulescu Stanel si Moti Doru, retinuti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, santaj, fals intelectual si uz de fals.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa (SNTFM) CFR Marfa SA s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul SC Remat SA Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.

''Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza procedurii de licitatie deschisa initiata de SNTFM CFR Marfa SA, a unui numar de 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria 'deseu fier vechi greu' si 'deseu fier vechi special' (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara'', mentioneaza sursa citata.

Potrivit acesteia, in manoperele frauduloase au fost implicati factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, precum si reprezentantii societatii beneficiare si s-a actionat pe trei nivele.

''Primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii CFR MARFA SA, compusa din inculpatii Craciun Mihut Constantin, director general, Ciobanu Daniel, director operatiuni dezvoltare, Barculet Pavel, director departament vanzari — trafic, Tudor Eugen, director economic — financiar, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, director trafic, Enache Florin-Claudiu, director vagoane, Niculescu George, sef al serviciului exploatare vagoane. Acestia au initiat vanzarea la bursa de marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala", precizeaza DIICOT Timisoara.

Acelasi palier decizional al grupului infractional organizat a dispus sucursalelor din teritoriu ale SNTFM CFR MARFA SA omiterea mentionarii cantitatilor de fier greu si de otel obtinute din taierea vagoanelor, solicitand ca in documentatia de casare sa fie mentionate doar cantitati de fier vechi. In acest sens, a fost emisa o adresa inaintata sucursalelor CFR Marfa SA Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj, Constanta, privind aducerea la indeplinire a contractului incheiat intre CFR Marfa SA si SC Remat SA Calarasi, prin care s-a solicitat demararea formalitatilor de casare conform "Conventiei comune de lucru'", stabilita intre parti.

Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de functionarii din cadrul sucursalelor CFR Marfa SA din Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj, Constanta. In baza dispozitiilor date de nivelul de conducere al societatii, functionarii din teritoriu au dispus intocmirea documentatiei de casare, prin omiterea consemnarii cantitatilor de otel si fier greu, obtinute din taierea vagoanelor, facilitand astfel traficarea in folosul SC Remat SA Calarasi a diferentei rezultate din pretul de deseuri de otel sau fier greu si pretul de deseu de fier vechi.

In vederea punerii in aplicare a contractului de vanzare-cumparare, prin decizia inculpatului Mascovescu Mircea, s-au constituit la nivelul Centrului Zonal Marfa Timisoara cinci comisii de casare, pentru taierea a 411 vagoane aflate in gestiunea acestei sucursale.

Al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii SC Remat SA Calarasi, beneficiara contractului in cauza, documentul fiind semnat de inculpatul Ion Gabreanu, director general, de catre contabila societatii, precum si de inculpatul Stanel Radulescu, responsabilul de contract.

''In vederea preluarii deseurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul fiecarei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor SNTFM CFR Marfa SA cate un reprezentant care conform ''Conventiei comune de lucru'', emisa de Serviciul de Exploatare Vagoane din cadrul structurii centrale a firmei de transport, au intocmit impreuna cu reprezentantii comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de taiere, note de cantar etc, documente in care, cu stiinta, s-a omis mentionarea cantitatilor de deseuri de otel si de fier greu'', detaliaza procurorii.

De asemenea, unii dintre reprezentatii SC Remat SA Calarasi au exercitat, la nivel local, constrangeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenintand interventia pe langa conducerea unitatii in vederea destituirii din functie, in cazul in care nu se conformau planului infractional, potrivit sursei citate.

Cele 2.450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fier vechi. Prejudiciul cauzat SNTFM CFR MARFA SA prin activitatea infractionala se ridica la 6.313.748,52 euro, mai precizeaza DIICOT.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

arestari cfr marfa mihut craciun pavel barculet
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 22 queries | Mysql time :0.023797 (s)