News Flash:

Un oraș din Croația își vinde casele cu 60 de bani pentru a atrage noi locuitori

29 Iunie 2021
1210 Vizualizari | 0 Comentarii
case de vanzare cu 60 de bani Croatia

Un oraș din nordul Croației, puternic afectat de depopulare, își vinde casele abandonate pentru o kuna (echivalentul a 13 eurocenți sau 60 de bani românești) în încercarea de a atrage noi rezidenți, dar pune o serie de condiții.

Legrad, cândva cel de-al doilea cel mai mare oraș croat, a suferit un declin constant de la dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar acum un secol, când noile frontiere l-au lăsat deoparte, scrie Reuters.

“Ne-am transformat într-un oraș de graniță cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci populația a scăzut treptat”, spune primarul orașului, Ivan Sabolic.

Înconjurat de câmpuri verzi și pădure, orașul este aproape de granița cu Ungaria și are aproximativ 2.250 de locuitori, jumătate din numărul pe care îl avea în urmă cu 70 de ani.

Cererea de case pentru vânzare sau închiriere a crescut în ultimele luni cu peste 50 %

Acum, orașul a scos la vânzare 19 case goale sau aflate în construcție la prețul de 1 kuna, echivalentul a 13 eurocenți sau 60 de bani românești.

Iar primăria a reușit deja să vândă 17 case. Imobilele se află în diferite stări de degradare; unele sunt pe jumătate ruine, la altele lipsesc ușile sau ferestrele, iar pereții sunt acoperiți cu mucegai.

Dar municipalitatea spune că va plăti 25.000 de kuna (adică 3.335 de euro sau 16.400 de lei) pentru orice lucrări de renovare, iar pentru noii rezidenți care vor să cumpere o casă privată va acoperit 20% din preț, până în limita a 35.000 de euro (4.670 euro sau 23.000 de lei).

Condiția cheie pentru cei care vor să se stabilească astfel în Legrad este ca aceștia să fie solvabili din punct de vedere financiar și să aibă sub 40 de ani. De asemenea, aceștia trebuie să se angajeze că vor rămâne aici cel puțin 15 ani.
Iar primarul Sabolic a declarat că oferta a stârnit interes în străinătate.

“După câteva articole despre acțiunea noastră, am primit întrebări despre case din locuri foarte îndepărtate, cum ar fi Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia”, a spus primarul din Legrad.

Cu toate acestea, procesul de imigrație este complex în Croația, așa că deocamdată orașul îl menține doar la nivel local, potrivit lui Sabolic.

El a spus că oportunitățile de angajare pentru noii veniți includ locuri de muncă în industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria prelucrării metalelor.

Danijel Harmnicar, un tânăr din nordul Croației, cu o soție și doi copii mici, a acceptat oferta din Legrad și a cumpărat o casă cu o singură kuna pentru familia sa.

“Este mult mai plăcut să trăiești în locul tău decât să fii chiriaș. Să stam aici 15 ani nu este o problemă pentru noi, nu intenționăm să ne mutăm”, a spus el.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

croatia case bani locuitori depopulare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1036 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040092 (s)