Până de curând, preotul greco-catolic Marius Gheorghe Ungureșan a slujit la Parohia din Florești. Condamnat la închisoare pentru că a condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe, preotul este implicat într-un alt scandal: a vândut un teren cu sute de mii de euro dezvoltatorilor imobiliari, teren ce aparține Bisericii Greco-Catolice. Potrivit surselor, preotul a fost suspendat din funcție și trebuie să părăsească casa parohială, însă acesta susține că și-a dat demisia ”din alte motive”.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătatea, preotul Marius Ungureșan ar fi fost demis din funcția de preot și trebuie să părăsească casa parohială din Florești care e proprietatea Bisericii Greco-Catolice.

Potrivit unor surse, preotul ar fi vândut terenuri care au aparținut Bisericii Greco-Catolice, terenuri pe care biserica le-ar fi obținut în urma unor procese de retrocedare după anii  `90. Terenurile din Florești ar fi fost vândute către dezvoltatorii imobiliari, iar ultimul scandal implică un teren vândut cu 350.000 euro. Potrivit surselor, banii ar fi fost împărțiți cu alte persoane din cadrul Episcopiei, însă modul cum au fost împărțiți banii nu a fost pe placul tuturor.

Biserica Greco-Catolica are reguli aspre din partea Bisericii Catolice, iar orice vânzare de proprietăți imobiliare trebuie aprobată de către Cancelaria Papei de la Roma. Preotul Ungureșan din Florești nu s-ar fi supus nici acestor reguli și ar fi făcut vânzarea ”pe sub mână”, arată Gazeta de Cluj.

Cu toate că au trecut câteva luni, decretul de înlocuire a preotului Ungureșan și cel de părăsire a casei parohiale nu au fost făcute publice și sunt ținute la sertar. Oare se dorește marea împăcare? 

Preotul, condamnat penal

Deși preoții de îndeamnă să ne ținem departe de vicii, se parte că nici măcar preotul nu a reușit acest lucru. Nu știam dacă și-a băgat diavolul coada sau nu, cert este că în noiembrie anul trecut, preotul Ungureșan a fost condamnat cu suspendare la un an și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Judecătoria Cluj-Napoca l-a supus pe preotul Ungureșan la următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, preotul a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, pe parcursul termenului de supraveghere, preotul trebuie să presteze o muncă în folosul comunității timp de 60 de zile la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj sau la Agenția Națională Antidrog – centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog al județului Cluj.

Preotul Ungureșan a cerut ca munca în folosul comunității să o presteze într-o altă instituție, respectiv primăria comunei Florești sau Parohia ortodoxă română – biserica ”Sf. Dumitru” Forești, iar la sfârșitul lunii iulie al acestui an, instanța a acceptat cererea.

Preotul Ungureșan Gheorghe Marius.

În dialog cu preotul Ungureșan

Reporterul Gazeta de Cluj l-a contactat pe preotul Ungureșan pentru a-i oferi posibilitatea să explice neregulile prezentate mai sus, informații pe care nu le-a negat.

Întrebat dacă este adevărat că a fost suspendat din parohie, primele cuvinte ale preotului Ungureșan au fost: ”cu condiția să nu publicați nimic”.

Reporter: De ce ar exista această condiție?

Preot: Pentru că nu sunt să vă dau răspunsuri la întrebări care…

Reporterul a insistat asupra întrebării: ”Ați fost sau nu suspendat?”

Preot: Nu. Mi-am dat demisia.

Reporter: Are legătură cu procesul penal?

Preot: Nu.

Reporter: Și atunci?

Preot: Din altă motivație.

Reporter: Are legătură cu terenul bisericii pe care l-ați vândut?

Preot: Nu. Motive subiective. Dacă vreți să discutăm, haideți față la față și stăm să discutăm, dar repet, nu aș vrea să le publicăm pentru că eu încă țin la biserica noastră și nu aș vrea să o compromită vreun articol care-l scrieți în Gazeta. Unii oamenii interpretează pozitiv, alții negativ. Să fie adevărul adevărat, nu interpretat de dvs., de mine sau de altcineva.

Reporter: Eu nu interpretez absolut nimic, tocmai de aceea v-am contactat pentru a vă da ocazia să lămuriți și să povestiți exact ceea ce s-a întâmplat.

Preot: Bun. O întrebare: de unde aveți numărul meu de telefon?

Reporter: Numărul dvs. de telefon este public pe site-ul www.eparhiaclujgherla.ro.

Preot: A, și de acolo l-ați luat…Și despre speță în sine?

Reporter: Sunt jurnalistă.

Preot: Bun, da cine v-o spus?

Reporter: Sunt jurnalistă, prin urmare sursele sunt confidențiale.

Preot: A, dadada. Corect. Foarte bine.

În continuarea discuției, preotul a precizat că nici condamnarea sa, cât nici vânzarea terenului respectiv nu au avut legătură cu plecarea sa de la Parohia Florești.

”A fost chiar o demisie, am discutat cu Preasfințitul, eu nu am vrut să mai activez în funcțiile pe care le-am avut până nu se termină toate problemuțele care sunt cu dosarul penal”, spune preotul.

Întrebat despre terenurile pe care le-a vândut, preotul spune că ”subiectul este foarte simplu”. Totuși, nu mă privește pe mine pentru că nu am competență să-l întreb așa ceva, mai susține preotul.

”Subiectul ăsta este foarte simplu: s-a înstrăinat un teren pentru a se face două puncte liturghice, două biserici. Nu este nimic rău în asta și nu e de condamnat lucrul acesta. Una la intrarea în Florești dinspre Gilău spre Cluj și una deasupra la Metro. Avem acolo un teren și vom face puncte liturghice pentru că oamenii vin de acolo până la mine, aici unde funcționez eu și distanța este foarte mare. Trebuie să optimizăm pastorația pentru binele pastorației Bisericii Greco-Catolice din Florești”, explică preotul.

Întrebat cum s-a vândut terenul, având în vedere aprobările de care ar fi trebuit să le aibă, preotul Ungureșan a răspuns: ”Bine, asta nu vă privește pe dumneavoastră. Dvs. nu sunteți organ de control, nu aveți nicio competență să-mi puneți astfel de întrebări, așa că….”.

Reporter: Vă întreb, în primul rând, din postura de jurnalist. Nu sunt organ de cercetare penală, sunt, printre altele, un formator de opinie.

Preot: Exact. De opinii corecte.

Reporter: Tocmai de aceea v-am contactat, să explicați, să vă spuneți opinia.

Preot: Da. Totul este în regulă…In fine. Față la față putem discuta mai multe, la telefon, nu. coral