Lars Gårdfeldt, activist LGBTQ și preot gay în Biserica Suediei, a promis că va înceta să desfășoare ceremonii de căsătorie pentru cuplurile heterosexuale, ca urmare a unei reguli din cadrul Bisericii care permite preoților să refuze să căsătorească cupluri de același sex.

În timp ce vorbea la radiodifuzorul de stat Sverige Radio, Gårdfeldt a spus atât timp cât alți preoți din Biserica Suediei pot refuza ceremonii de căsătorie cuplurilor homosexuale, că va continua să refuze căsătoria cuplurilor heterosexuale.

Cuvintele preotului vin pe fondul unei dezbateri reînnoite pe această temă și chiar înainte de alegerile din cadrul Bisericii care au avut loc weekend-ul trecut. Mai multe partide politice din cadrul Bisericii ar dori să interzică preoților individuali să refuze ceremoniile de căsătorie între persoane de același sex.

În timpul interviului, Gårdfeldt a susținut că regulile care permit preoților heterosexuali să refuze ceremoniile de căsătorie homosexualilor ar trebui să se aplice și invers, ceea ce înseamnă că preoții homosexuali ca el ar trebui să poată alege să nu se căsătorească cuplurile heterosexuale.

„Atunci același lucru trebuie să se aplice și mie ca homosexual, să pot să spun nu cuplurilor heterosexuale”, a spus el.

„Vreau să arăt absurdul, condamnabil teologic și etic, de a refuza căsătoria adulților consimțitori. Nu ar trebui să recrutăm noi preoți anti-homosexuali. Nu ar trebui să educăm preoții să transmită ideea că homosexualii sunt oameni inferiori ”, a declarat Gårdfeldt pentru Göteborgs-Posten.

Ce spun reprezentanții Bisericii Suediei?

Comentând poziția obstinată a lui Gårdfeldt, Torgny Lindén, secretarul de presă al eparhiei de Göteborg, a declarat ziarului suedez Expressen: „Avem libertate de exprimare în această țară. Lars Gårdfeldt a propus spre dezbatere și a specificat acest lucru. Nu avem nici o părere despre asta.”

Gårdfeldt, care a fost activist LGBT în cadrul Bisericii Suediei de mai bine de două decenii, s-a căsătorit cu fostul său partener în Canada, în 2006, înainte de a fi permise căsătoriile între persoane de același sex în biserica suedeză. El spune că a căsătorit cupluri de același sex înainte ca Biserica să accepte acest lucru.

Un sondaj electoral efectuat luna trecută, chiar înainte de alegerile din această lună, a dezvăluit o puternică divizare în cadrul Bisericii, 6 din cele 11 grupuri din cadrul instituției spunând că nu susțin forțarea preoților să desfășoare căsătorii între persoane de același sex, în timp ce restul de cinci spun că ceremoniile între persoane de același sex ar trebui să fie obligatorii pentru toți preoții din cadrul Bisericii.

Mats Rimborg, președintele partidului politic POSK, care lucrează cu Biserica Suediei din eparhia de Göteborg, a analizat dezbaterea, spunând: „Este o problemă a libertății de exprimare. Chiar și preoții trebuie să aibă dreptul la libertatea de opinie”.

Biserica Suediei, care este o biserică evanghelică luterană și biserica națională a țării, este bine-cunoscută pentru că este cea mai mare confesiune luterană și cea mai radical progresistă biserică de pe continent. Cu toate acestea, totuși, apartenența la biserică a scăzut precipitat în ultimii 20 de ani. Un total de 104 biserici si-au închis definitiv porțile între anii 2000 și 2019.

Conform calculelor din 2018 făcute de eparhie, se preconizează că biserica va pierde până la un milion de membri până în 2028, scrie RMX. coral