Un tânăr desginer din Cluj-Napoca şi-a deschis un atelier în care transformă piesele vestimentare vechi pentru a le scoate din nou la vânzare.

“Ce facem noi? Luăm o resursă abandonată, care sunt hainele vechi şi le dăm o nouă viaţă reintroducându-le în circuitul de folosire”, spune Adrian Vele pentru observatornews.ro.

Astfel, un tricou sau o bluză pot fi transformate într-o geantă sau un rucsac, aşa cum mai multe pulovere groase pot deveni pantaloni de iarnă sau chiar jucării. În atelierul designerului se regăsesc multe haine unicat.

“Pantalonii aceştia, cum sunt aşa făcuţi din mai multe bucăţi … Preţul lor este de 500 de lei“, arată designerul. Pentru o pereche lucrează în jur de 3 ore.

Este o afacere mică, dar cu un mare impact asupra risipei vestimentare. Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000, însă le poartă doar de câteva ori. Prin urmare, cele mai multe ajung mai devreme sau mai târziu la gunoi. Puţini ştiu însă că în procesul de fabricaţie s-au consumat resurse naturale extrem de mari.

“Spre exemplu, pentru a produce ţesătura pentru un singur tricou, este nevoie de 2.500 de litri de apă. Ca să nu mai vorbesc despre blugi. La blugi e undeva la 10.000 de litri. Ai nevoie de apă ca să creşti planta de bumbac, şi după aceea prelucrarea până ajunge la produsul finit“, explică designerul român.

coral