Compania americană de biotehnologie Moderna, finanțată de Washington, a anunțat luni rezultate preliminare încurajatoare pentru vaccinul său experimental la opt voluntari, înainte de a fi testat la scară largă în iulie, relatează AFP citată de hotnews.ro. Acesta a avut ca efect producerea de anticorpi protectori la voluntari sănătoşi.

Compania, în care guvernul american a investit 483 milioane de dolari, a anunțat ”date interimare pozitive” după prima fază a testelor clinice: la opt persoane, vaccinul experimental numit mRNA-1273 a declanșat un răspuns imunitar similar cu cel pe care îl vedem la oamenii care au fost infectați natural cu virusul care provoacă Covid-19.

Această primă fază vizează să verifice că vaccinul nu este toxic, iar Moderna a raportat doar câteva efecte secundare, precum roșeață în zona în care a fost administrată injecția. Moderna a început testarea pe oameni pe 16 martie, fiind astfel printre primele companii care au făcut acest lucru. Până la această dată, doar 12 teste clinice au început, jumătate dintre ele fiind în China, potrivit London School of Hygiene & Tropical Medicine, din aproximativ 100 de proiecte.

Rezultatele complete ale fazei 1 a testului, pe 45 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, încă nu sunt cunoscute.

Faza 2, pe 600 de persoane, a primit deja unda verde din partea Agenției Americane a Medicamentelor și ar trebui să înceapă până în iunie. Faza 3, care înseamnă că vizează 1.000 de persoane, ar trebui să înceapă în iulie, a spus președintele companiei Moderna, Stephen Hodge.

Primele date ”ne permit să ne gândim că mRNA-1273 are o mare probabilitate să creeze protecție” împotriva coronavirusului, a spus Stephane Bancel, managerul general francez al companiei Moderna, Stephane Bancel..

coral