Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

”Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

După ce Orban şi-a anunţat decizia, forintul ungar, care s-a depreciat cu 6% în raport cu moneda euro de la începutul acestui an, a atins un minim istoric de 355 forinţi pentru un euro. De asemenea, acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu 7%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2017.

Premierul ungar a anunţat că firmele din sectoarele cele mai afectate, precum turismul, restaurantele şi petrecerea timpului liber, vor fi scutite de la plata contribuţiilor sociale.

coral