UBB conferă titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Richard McNally de la Universitatea Harvard

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va conferi joi, 11 mai 2023,  titlul de Doctor Honoris Causa profesorului american Richard McNally de la Universitatea Harvard.

Profesorul McNally este o personalitate de referință în psihologie și în știință, conducând programul clinic la Harvard University (din Departamentul de Psihologie) și fiind inclus în primii 1% cei mai citați oameni de știință în psihologie și psihiatrie (Highly Cited Researchers – WoS). Domeniile academice principale se referă la psihopatologie, mai ales la tulburări de anxietate și la practicile psihologice validate științific, abordate cu metodologii moderne (precum analiza de rețea). Profesorul McNally a fost implicat în elaborarea ghidurilor internaționale pentru diagnosticul tulburările psihice (DSM IV și DSM V), lucrarea sa din 2011, numită simplu: „What is mental illness?”, rămânând una de referință în domeniul tulburărilor psihice/sănătății mintale.

Cercetările sale, adesea susținute de National Institute of Health, au astăzi implicații majore atât pentru redefinirea tulburărilor psihice/sănătății mintale (ex. ca rețea de simptome vs. categorie nosologică și/sau abordare dimensională), cât și pentru identificarea și eliminarea practicilor pseudoștiințifice din sănătatea mintală.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „Profesorul McNally este astăzi una dintre cele mai importante referințe internaționale (dacă nu cea mai importantă) în zona psihologiei clinice/psihopatologiei/sănătății mintale, un colaborator vechi al UBB și al psihologiei clujene (mai ales al psihologiei clinice/psihoterapiei), implicat direct în Institutul Internațional de Psihoterapie al UBB (parte din UBBMed). 

Aaron T. Beck și Albert Ellis – și formatorii/mentorii mei în domeniul psihologiei – au fost cei care au schimbat fața psihologiei/psihiatriei la mijlocul secolului XX prin paradigma cognitivă (iar apoi cognitiv-comportamentală), devenind în analizele de specialitate repetate unii dintre cei mai importanți psihologi/psihoterapeuți/psihopatologi ai secolului XX și ai domeniului.

Profesorul McNally continuă paradigma cognitivă în domeniul clinic, dar o aduce la standardele și exigențele secolului XXI, cu dezvoltări științifice de frontieră și inovații disruptive, devenind astăzi personalitatea de referință în acest domeniu. Mă bucur că prin conferirea celei mai înalte distincții a UBB putem onora o astfel de personalitate academică internațională și putem astfel exprima aprecierea noastră pentru suportul dat UBB de-a lungul timpului.”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.