News Flash:

USAMV Cluj-Napoca, partener in proiectul de cercetare pan-european LANDMARK

21 Mai 2015
1174 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8746 RON (+0.0002)
USD: 4.0195 RON (+0.0090)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca este partenera in proiectul de cercetare pan-european LANDMARK, care s-a lansat ieri, 20 mai, 2015, in Irlanda.

LANDMARK este un proiect finantat de Comisia Europeana in cadrul programului ORIZONT 2020 si implementat de un consortiu academic si de institute de cercetare aplicata de elita, Camere Agricole, precum si de factori de decizie.

Proiectul LANDMARK are la baza conceptul ca solul este o resursa finita, care asigura o serie de servicii de ecosistem, cunoscute ca si “functii ale solului”. Functia legata de agricultura include: productivitatea primara, regularizarea si purificarea apei, retinerea si regularizarea carbonului, habitatul pentru biodiversitate si furnizarea si circulatia nutrientilor. Pot aparea compromisuri intre acesti factori, de exemplu, managementul care vizeaza maximizarea productiei primare poate, din greseala, sa afecteze functiile de “purificare a apei” sau cea de “habitat”. Astfel de situatii au dus la recomandari de management si initiative de politici, contradictorii. Din aceste considerente, Proiectul LANDMARK considera ca acum este o nevoie urgenta de a dezvolta un cadru stiintific si practic coerent pentru un management sustenabil al solului. LANDMARK va raspunde intr-un mod unic la amploarea acestei provocari prin furnizarea:

- la scara locala - a unui set de instrumente pentru agricultori, cu masuri practice eficiente si specifice, pentru managementul durabil al solului;

- la scara regionala – a unui model pentru un sistem de monitorizare a solului, care sa foloseasca indicatori armonizati: acest lucru va facilita evaluarea functiilor solului pentru diferite tipuri de sol si utilizari ale terenurilor, pentru toate zonele climatice majore ale UE;

- la scara Uniunii Europene - o evaluare a instrumentelor de politica ale UE pentru stimularea managementului sustenabil al solului.

Au existat multe initiative individuale de cercetare care, fie au vizat managementul si evaluarea functiilor individuale ale solului, fie functii multiple ale solului, dar numai la nivele locale. LANDMARK se va baza pe aceste initiative de cercetare si dezvoltare existente: partenerii consortiului reunesc o gama larga de seturi de date nationale si comunitare semnificative, cu ambitia de a dezvolta un cadru stiintific interdisciplinar pentru gestionarea durabila a solului.

Avand in vedere activitatea de cercetare si rezultatele importante obtinute, atat la nivel local, cat si regional, colectivul de cercetare din USAMV Cluj-Napoca, coordonat de prof. dr. Teodor Rusu, a fost invitat sa participle in consortiul proiectului de cercetare pan-european, LANDMARK.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

pan-european landmark orizont 2020 usamv cluj-napoca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 33 queries | Mysql time :0.018247 (s)