România este la un pas de a nu mai fi un stat milițienesc și a fi unul european. Dan Barna, co-președinte USR PLUS, a anunțat că va propune coaliției de guvernare ca domiciliul să fie eliminat de pe cărțile de identitate, o soluție adoptată de mai multe state europene. Dacă nu ești proprietarul unui apartament nu mai trebuie să te milogești de unul și altul să mintă la Poliție că stai la el.

Catinca Hanganu: „N-ai casă. Adică ai o casă în care stai cu chirie dar nu ai o proprietate pe numele tău. Și îți expiră CI-ul. Cum procedezi?
(1) Îți rogi părinții să te ia în spațiu și îți păstrezi domiciliu “natal” la care oricum nu mai stai de foarte mult timp. Dar hei, ai un nou CI, bravo! E cvasi ilegal căci ai declarat că aia e locuința ta principală, ceea ce nu e.

(2) Îți rogi un prieten să te ia în spațiu, prieten mai proprietar de felul lui. Explicați de mai sus se aplică.

(3) Vrei să play by the rules. Ai contract de chirie, îți abordezi proprietarul: “Salut domnu’ proprietar, mă luați și pe mine în spațiu aici la dvs ca să-mi fac CI nou valabil 10 ani în care declar că aici la dvs e domiciliu și locuința mea principală pentru următorii 10 ani?” Și domnu’ proprietar binevoitor se va interesa ce anume implică asta pentru el dacă peste 2 ani nu te-ar mai vrea chiriaș. Și ajunge la concluzia că nu vrea să se lege inutil la cap cu tine pe 10 ani așa că te refuză. Deci nu ai cum să-ți faci CI.

Sau n-ai părinți cu proprietăți. Sau prieteni cu proprietăți că na, ești sărac. Sau n-ai prieteni care să te placă atât de mult să se lege la cap cu tine 10 ani (e legal să nu ai prieteni). Deci n-ai CI. N-ai CI, greu să te recunoască statul român ca cetățean.

Putem să trecem de la sistemul în care ești recunoscut ca cetățean al României doar dacă deții o proprietate imobiliară în România sau știi pe cineva care deține o proprietate imobiliară în România la un sistem mai, cum să zic, mai puțin cenzitar? La un sistem în care poți să ai CI și dacă nu ai sau știi pe cineva care are o proprietate imobiliară?

Nu pare ceva meta revoluționar în 2021, nu?”

Iulian Bulai: „Fără domiciliu în cartea de identitate!
Dan Barna a anunțat azi că va propune în coaliție o modificare importantă în privința noilor cărți de identitate: eliminarea înscrierii domiciliului. Am susținut această propunere în Biroul Național al USR și sper ca ea să fie acceptată de coaliția de guvernare.

Să-ți faci acum o carte de identitate presupune că trebuie să fii proprietar al unui imobil sau să depinzi de bunăvoința unui proprietar (la luarea în spațiu) și proceduri greoi-birocratice la schimbarea orașului de domiciliu/reședință. Proprietarii nu pot fi obligați să ia în spațiu chiriași, mai ales în condițiile în care nu-și pot retrage ulterior acordul – și rămân cu, practic, niște străini cu domiciliul în imobilul lor timp de 10 ani, indiferent unde trăiesc ei în realitate.
Categoriile cele mai mobile de cetățeni, cei care se mută în căutarea unui job mai bun sau studenții, sunt penalizate prin lipsa accesului la servicii sociale sau a dreptului de a vota acolo unde locuiesc, muncesc, învață. Fiindcă nu suntem mereu proprietari acolo unde ne duce viața.

Iar pentru comunitățile defavorizate, înscrierea domiciliului în cartea de identitate înseamnă fie imposibilitatea de a avea o carte de identitate, fie o „literă stacojie” eternă – buletine cu „lipsă domiciliu” sau cu adresa unei direcții de asistență socială, care-i transformă pe posesori în subcetățeni în fața angajatorilor sau a autorităților.

Proprietari sau neproprietari imobiliari, suntem toți cetățeni egali ai acestei țări. Cu dreptul de acces la servicii sociale, la vot și la tratament egal în orașele și comunele unde trăim zi de zi.

A fi cetățean, în Europa de astăzi, nu înseamnă să fii legat de glia unei proprietăți, a ta sau a unui bun samaritean. Eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate e un pas înainte, mult întârziat, către echitate”. coral