Vacanţa de primăvară a elevilor, lungă de o lună, a tulburat apele în rândul asociaţiilor de părinţi, care au ameninţat că vor picheta sediul ministerului educaţiei.

Totuşi, Sorin Câmpeanu a anunţat miercuri că vacanţa de pe 2 aprilie până pe 4 mai rămâne, fiind o condiţie impusă şi de Ministerul Sănătăţii pentru a limita răspândirea virusului de sărbători. Nu se ştie însă când se va încheia anul şcolar.

Sorin Câmpeanu a revenit asupra calendarului şi a precizat că elevii ar putea termina şcoala pe 25 iunie, mai repede cu o săptămână, iar examenele naţionale nu ar avea de suferit. Dar orele trebuie recuperate şi sâmbăta.

În timp ce copiii au primit bucuroşi vestea că vor avea o lună de vacanţă în această primăvară, părinţii lor s-au revoltat, şi chiar au ameninţat că vor picheta sediul Ministerului Educaţiei. Sorin Cîmpeanu nu dă înapoi în această chestiune, şi spune că respectă astfel o condiţie impusă de Ministerul Sănătăţii, pentru a limita răspândirea virusului în perioada Paştelui. Pe de altă parte, ar putea accepta că anul şcolar să se termine mai repede, adică,la sfârşitul lunii iunie.

Anunţul ministrului educaţiei potrivit căruia elevii vor avea vacanţa de pe 2 aprilie până pe 4 mai, a stârnit avalanşe de nemulţumiri.

„Cam multă vacanţă dintr-o dată, cred că era mai bine că în cele 3 săptămâni să rămână online″

„Sunt părinţii care n-au cu cine să-i lase, afterurile sunt închise, nu-şi permit să-i lase cu cineva” spun părinții.

„Ideea e bună, cu toate că multora li se pare multă această vacanţă, pe lângă sacrificiile pe care le-au făcut copiii de un an şi ceva, acesta e cel mai mic sacrificiu mai ales gândindu-ne că de pe 4 mai ne- am putea întoarce toţi la şcoală, toţi, nu doar pe bucăţele” crede directorul unei școli.

Sorin Cîmpeanu a precizat miercuri că decizia de a prelungi cu 2 săptămâni şi 3 zile vacanţa de primăvară este bătută în cuie.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: „Insistăm să rămânem pe o vacanţă de primăvară care să facă o punte între data de 12 aprilie şi data de 29 aprilie știut fiind faptul că între 2 şi 11 aprilie e planificată vacanţa de primăvară destinată Paştelui Catolic iar între 30 aprilie şi 9 mai e planificată vacanţa de Paştele Ortodox, e o decizie asumată de MEC, e decizia asumată împreună cu Ministerul Sănătății care ne-a spus că în aprilie va fi un vârf epidemiologic.″

Asociaţiile de părinţi şi elevi văd totul ca pe o ruptură a actului didactic. În plus, unii dintre ei vor pierde indemnizaţia acordată de stat atunci când stau acasă cu copiii în timpul şcolii on-line.

Iulian Cristache: „Părinţii nu vor mai primi acel ajutor de 75%, dacă e vacanţă, dacă era școala online primeau aceşti bani.”

 

Sunt în dezbatere scenariile de închidere a anului școlar

 

Vacanţa prelungită ar fi dus şi la prelungirea anului şcolar până în iulie. Aşa că unii părinţi s-au plâns că şi-au rezervat deja concedii pe care nu le pot amâna. Alţii au spus că elevii nu vor putea rezista la examene în plină vară.

În urma acestor reacţii, Sorin Cîmpeanu a invitat partenerii la un dialog la Ministerul Educației şi a anunţat că va pune în dezbatere două scenarii. Conform primei variante, anunţate iniţial de Sorin Cîmpeanu, anul şcolar ar urma să se încheie pe 2 iulie, şi nu pe 18 iunie cum se obişnuia. Asta înseamnă prelungirea şcolii în vară cu 2 săptămâni, dar şi cu decalarea Evaluării Naţionale pe 5 iulie.

Un alt scenariu arată aşa: şcoala să se încheie pe 25 iunie, adică să se scurteze cu o săptămână, iar orele pierdute să se recupereze, totuşi, în cinci zile de sâmbătă. Dar examenele naţionale ar rămâne la datelele iniţiale. respectiv 22 iunie şi 28 iunie.

Deşi sunt studii care arată că elevii se infectează cu virusul mai repede de acasă, decât de la şcoală, ministrul educaţiei a explicat că spre deosebire de alte ţări, la noi testarea elevilor este foarte scăzută. Din cele peste 1,3 milioane de teste antigen care au ajuns în şcoli în urmă cu aproape două luni s-au folosit doar 19.000.