Vaccinarea fără programare în toate centrele din țară începe, de fapt, sâmbătă, 8 mai. Coordonatorul campaniei de imunizare împotriva coronavirusului în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, anunțase greșit data de 7 mai.

CNCAV, anunț referitor la vaccinarea anti-COVID-19 fără programare

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 au clarificat că vaccinarea fără programare nu s-a amânat cu o zi, ci data de începere a procesului a fost anunțată greșit de Valeriu Gheorghiță. ”Mai important este faptul că această modalitate de vaccinare devine posibilă”, au menționat ei.

Prin urmare, începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care vor să capete imunitate împotriva coronavirusului și au documente de identitate valabile vor putea merge fără programare la centrele de imunizare. Programul pentru acestea începe la ora 08:00 și se termină la ora 20:00. Pentru restul populației, cu vârsta sub 60 de ani, programul începe după ora 14.00.

Condițiile pentru vaccinarea fără programare

În ciuda faptului că se va putea merge la vaccinare fără programare, la orice centru, indiferent de tipul vaccinului administrat, va exista posibilitatea ca unele persoane să nu mai prindă loc în ziua aleasă. În acest caz, acestea vor primi bonuri de ordine cu care se vor putea întoarce în zilele următoare.

Conform autorităților, vaccinarea anti-COVID-19 fără programare se va face în limita capacității centrelor de imunizare și a dozelor disponibile, cu folosirea bonurilor de ordine eliberate, atunci când este cazul.

Cine are prioritate la imunizare, chiar dacă începe vaccinarea fără programare

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, persoanele deja programate la imunizare prin intermediul platformei au prioritate, în ciuda faptului că se începe vaccinarea fără programare.

Dincolo de începerea vaccinării anti-COVID-19 fără programare, în perioada 4 – 11 mai se desfășoară un maraton al imunizării cu serul de la BioNTech/Pfizer, 24 din 24 de ore, în șapte spitale militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. Orice persoană nevaccinată se poate prezenta direct în aceste centre, cu un act de identitate valabil.

Bani pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID-19

Recent, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că toate persoanele cu vârste de peste 25 de ani care se vor vaccina anti-COVID-19 până la data de 31 mai vor primi echivalentul a 25 de euro. Acești bani li se vor da drept recompensă pentru ”responsabilitatea” de care aceștia dau dovadă. Mai multe detalii despre banii acordați celor vaccinați, AICI!

”Ne-am gândit cum să premiem persoanele care au dat dovadă de responsabilitate şi am decis să oferim un ajutor financiar suplimentar celor care s-au vaccinat”, a spus preşedintele Serbiei despre această măsură.