Încrederea în eficiența și necesitatea vaccinării

Epidemia de gripă a readus în atenția tuturor importanța vaccinurilor. Stocurile de vaccinuri de epuizează rapid atunci când spectrul unei boli posibil letale ne dă târcoale.

Dar încrederea în vaccinuri a cunoscut, de-a lungul timpului, suișuri și coborâșuri.

La începutul acestui secol un mare scandal de presă dezvăluia o fraudă de proporții în cercetarea medicală. Totul a început când Dr. Andrew Wakefield, împreună cu alți 11 medici, au semnat un articol publicat într-o revistă medicală de prestigiu, Lancet, în care incriminează vaccinul anti-rujeolă, oreion și rubeolă ca fiind corelat cu apariția unor anomalii gastro-intestinale și a autismului

Citește și:  Vaccinul ROR  – Istoria unui scandal internațional

Cine era Dr. Andrew Wakefield?

Dr. A. Wakefield era un medic englez, specialist în chirurgie gastro-intestinală, la un spital din Londra. Este a patra generație de medici a familiei sale. Părea foarte devotat cercetărilor medicale și meseriei sale.

Vaccinul ROR – Contextul istoric

În anii ’90, cercetarea vaccinurilor anti-rujeolă era în plin avânt. Se mai încercase punerea pe piața în Marea Britanie a unui astfel de vaccin, fără ca respectivul vaccin anti-rujeolă să treacă  însă, de etapa cercetărilor medicale.

Dr. Andrew Wakefield publică în 1993…

Continuarea pe Ziar Medical – Vaccinul ROR și istoria unui scandal în lumea medicală. De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism coral