Supărați că nu vor mai fi emise vouchere de vacanță, iar sprijinul financiar promis de stat întârzie, angajații din industria ospitalității  vor protesta în întreaga țară.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții asociațiilor patronale, care s-au întâlnit cu ministrul Economiei. Ei spun că fără vouchere, românii nu-și vor mai petrece vacanțele în țară, iar pierderile din industrie s-ar putea ridica la două miliarde de euro.

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei de Hoteluri, Restaurante şi Cafenele au încercat să-l convingă pe ministrul Economiei şi Turismului, Claudiu Năsui, să nu renunţe la voucherele de vacanţă. După o oră şi jumătate de negocieri, au obţinut de la oficial promisiuni.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei şi Turismului: “Voi avea o discuţie şi cu premierul şi cu ministrul Finanţelor referitoare la voucherele de vacanţă, deocamdată, poziţia anunţată de premier este cea oficială.”

Premierul Cîțu a anunţat deja că mai există de anii trecuţi vouchere în valoare de 2.4 miliarde de lei, iar unele noi nu vor fi emise. Hotelierii susţin că efectele vor fi dezastruoase.

Dragoş Anastasiu, coordonator Coaliţia pentru Dezvoltarea României: “Acele vouchere de vacanţă trebuie să fie date precum oxigenul, la orice pacient care este în faza avansată de boală.”

Reprezentanţii Horeca se plâng şi ca fondurile de susţinere promise companiilor din domeniu, 2.5 miliarde de lei, sunt blocate până la adoptarea bugetului. Fără sprijin, multe afaceri au ajuns în executare silită pentru neplata datoriilor. În schimb s-au înmulţit verificările autorităţilor în localuri, susţin ei.

Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: “Nu sunt norme grave de încălcare a măsurilor COVID, în schimb sunt multe măsuri pe contractele cu UCMR ADA, pe muzică, pe diverse lucruri mărunte.”

Marți, începând ora 12, timp de o jumătate de oră, angajaţii teraselor, hotelurilor, restaurantelor, vor opri activitatea şi vor ieşi în fata unităţilor în care muncesc. Va fi un protest de tip grevă japoneză, cu pancarte şi bannere, spun aceştia.

Anii trecuţi, 20 la sută din turiştii cazaţi în hotelurile din România au plătit cu vouchere de vacanţă. coral