Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare în România, a înformat că în România se va începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti coronavirus. Ce categorie de persoane sunt vizate de vaccinarea cu a treia doză, vedeți în articolul de mai jos.

Valeriu Gheorghiță a anunțat începerea vaccinării cu a treia doză de vaccin anti-covid. Ce persoane vor fi imunizate

Începe vaccinarea cu ce-a de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus în România. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare dîn România.

A treia doză de vaccin anti coronavirus va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate. În cazul celorlalte categorii de persoane vulnerabile, a treia doză se va face la șase luni de la administrarea celei de-a doua, respectiv a rapelului.

Care sunt persoanele imunodeprimate

”În momentul de față este discutat la nivelul Agenției Europene a medicamentului doza a treia doză de vaccin anti COVID. Vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite persoane.

Adică cele imunodeprimate cum ar fi persoanele care au suferit un transplant sau cele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice sau cu tratament activ sau cei care suferă de infecția HIV, persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă 3 doze de vaccin.

Vaccinarea începe în octombrie

Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”  a spus Valeriu Gheorghiță.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a informat că analizează datele privind o a treia doză de vaccin anti-coronavirus produs de Pfizer/BioNTech, ce urmează să fie administrată la şase luni după cea de-a doua doză la persoanele cu vârsta mai mare de 16 ani.

EMA analizează datele

De asemenea, cele două companii farmaceutice au depus o cerere la Agenţia Europeană pentru Medicamente, care a declarat că va efectua o evaluare rapidă a informațiilor, cu un rezultat aşteptat ”în următoarele câteva săptămâni”.

În plus, vineri, compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că a cerut EMA aprobarea condiţionată pentru administrarea unei a treia doze de 50 de micrograme din vaccinul său anti-coronavirus.

Rezultatele EMA, anunțate în timp util

Se știe că vaccinurile produse de Moderna şi Pfizer se bazează pe noua tehnologie ARN mesager (ARNm).

În același timp, EMA a anunţat luni că analizează datele privind utilizarea unei doze suplimentare de vaccin ARNm la persoanele cu sisteme imunitare scăzute. De asemenea, rezultatul acestei analize va fi oferit în scurt timp, a mai anunțat agenţia europeană.

CEPCB anunță că nu e grabă cu a treia doză de vaccin

Nu în ultimul rând, săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a anunțat că nu este nevoie urgentă de o a treia doză de vaccin anti-coronavirus la persoanele vaccinate cu schema completă.

 

coral