Mii de romani sunt afectati de noua lege. Varsta de pensionare a crescut de la 65 la 67 de ani pentru medici. Astfel acestia pot iesi la pensie la cerere, la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Legea, care a intrat in vigoare din 6 ianuarie 2019, este insa una contestata chiar de catre medici.

Orice medic care ajunge la 65 de ani poate opta sa profeseze in continuare pana la varsta de 67 de ani. „Medicii se pensioneaza, la cerere, la varsta de 67 de ani, barbati sau femei.

Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se depune, de catre medic, la unitatea angajatoare, cu cel putin 3 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute de Legea nr. 263/2010”, prevede acum in Legea nr. 95/2006.

Varsta de pensionare a medicilor a crescut la 67 de ani! Legea a fost contestata de presedintele Aliantei Medicilor

Varsta de pensionare a crescut la 67 de ani pentru medici! Acestia au acum de ales daca se pensioneaza cand ajung la 65 de ani, sau pot continua sa profeseze pana la 67 de ani.

Sunt mii de medici in Romania in aceasta situatie. In vechea lege varsta maxima pana la care medicii puteau lucra era de 65 de ani. De pe 6 ianuarie, legea a mai adaugat doi ani la varsta de pensionare a acestora.

Bogdan Tanase, medic chirurg la Institutul Oncologic din Bucuresti (Fundeni) si presedintele Aliantei Medicilor, a explicat ca legea „nu rezolva deficitul de medici din spitale”, ba mai mult aceasta modificare este de fapt o lege cu dedicatie pentru medicii in varsta.

„Acest proiect de lege poate sa fie cu dedicatie pentru sefii de sectii. Respectivul isi poate continua activitatea de medic si acum, dar nu mai poate detine o functie de conducere, asta este problema”, a spus presedintele Aliantei Medicilor.

coral