Noi atenționări pentru șoferi în anul ce urmează. O greșeală considerată de mulți banală îi poate costa pe conducătorii auto 580 de lei amendă, dacă nu respectă prevederile din Codul rutier.

Ce șoferi riscă 580 de lei amendă potrivit Codului rutier

Cu siguranță ai observat că vremea frumoasă reprezintă deshiderea sezonului pentru “liniuțe” în cartier, însă uneori e suficient să fie asfaltul uscat. Deși unii conducători preferă să își îmbunătățească mașinile pentru a părea cât mai sportive, se pot trezi opriți în trafic pentru o greșeală aparent banală. Codul rutier 2021 sancționează șoferii sportivi nu doar în condus, ci și în funcție de automobil. Astfel, conducătorii auto prinși în trafic cu toba mașinii modificată riscă o amendă consistentă. Inclusiv motocicletele care depășesc nivelul legal al decibelilor îi pot costa pe motocicliști sume importante.

Potrivit Codului Rutier 2021, autovehiculele și motocicletele care au modificate tobele astfel încât acestea să emită zgomote mai puternice sunt pedepsite de către polițiștii de la Rutieră. Cei prinși în trafic cu eșapemente care depășesc nivelul legal al decibelilor vor trebui să scoată din buzunar 580 de lei amendă. Totodată, dispozitivele neomologate montate pe sistemul de evacuare al gazelor vehiculului riscă sancțiuni din partea autorităților.

Cod rutier 2021. Alte situații ce îi pot costa pe șoferi o amendă

Pe lângă sistemul de eșapament modificat, șoferii se pot trezi cu amenzi considerabile dacă aleg să își monteze anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare al autovehiculului.  De asemenea, uzura peste limită ori prezența diferitelor tăieturi sau defecte în zona cordului anvelopelor pot să îi coste pe conducătorii auto sume importante de bani.

Din aceeași categorie de modificări ale aspectului automobilelor se numără și aplicarea de folii pe geamuri, lunetă sau parbriz. Inclusiv tratamentele chimice sau foliile aplicate pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare, care afectează eficacitatea lor vor putea deveni subiectul unei amenzi din partea polițiștilor. Codul rutier interzice astfel de modificări în cazul autovehiculelor, ele reprezentând contravenție și fiind aplicate sancțiuni cu amenzi prevăzute la clasa a II-a, de la 4 sau 5 puncte.

Inclusiv telefonul mobil, pe care majoritatea șoferilor îl folosesc fără un suport auto sau dispozitive precum căștile în timpul utilizării la volan, pot atrage sancțiuni importante. Amenda pentru utilizarea oricărui dispozitiv cu funcție de redare text, foto sau video ori înregistrare în timpul condusului se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni a Codului rutier. Astfel, șoferii sunt pasibili de o amendă care variază între 580 de lei și 725 de lei. Totuși, folosirea telefonului în timpul condusului va atrage și suspendarea carnetului de conducere pentru 30 de zile, conform legii.

coral