Anul 2022 a venit cu o mulțime de schimbări pe toate planurile. Românii au parte de surprize plăcute, dar și de unele neplăcute, care nu le aduc deloc avantaje. Aflăm acum că și șoferii sunt vizați, pentru că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru mașinile pe care le conduc.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat o veste rea pentru toți românii care conduc mașini second hand. Mai exact, oficialul vrea să introducă taxe mai mari pentru cei care vor să achiziționeze o mașină la mâna a doua. Acesta a organizat o ședință cu primarii în acest sens, în urma căreia au ajuns la o concluzie.

În urma discuției avute cu primarii despre reducerea emisiilor de CO2 și felul în care administrația locală poate participa la protejarea mediului, ministrul a anunțat că are de gând să introducă o taxă mai mare pentru mașinile second-hand, despre care se știe că poluează mult mai mult decât una nouă. Tanczos Barna este de părere că așa îi va determina pe români să nu mai înmatriculeze aceste mașini în țară.

Tanczos Barna a declarat că toți primarii au fost de acord cu această propunere și au susținut clar că nu sunt de acord cu înmatriculările în exces. Unul dintre primari a precizat că s-a confruntat cu situația de a fi nevoit să aprobe înscrierea a 40-50 de mașini pe un singur nume.

“Am avut o discuţie lungă, de două-trei ore, cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, unde cei de la masă au susţinut clar o descurajare a înmatriculării maşinilor second hand în România şi au spus clar: taxare!

Există la nivelul autorităţilor locale o presiune uriaşă la înmatriculări. Era un domn primar la masă şi spunea că vin 40-50 de cereri de înmatriculare de la aceeaşi persoană. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, a precizat ministrul mediului.

Când intră în vigoare noua măsură

Odată discutată această situație, românii se întreabă când intră în vigoare această măsură. Chiar dacă este un proiect necesar, se pare că este nevoie de șase luni pentru ca o nouă taxă să fie pregătită, conform legii.

Ministrul Mediului a mai menționat și faptul că discuția despre majorarea taxelor auto pentru mașinile second-hand ar putea fi reluată de guvernanți în anul 2023.

coral