Proiectul imobiliar propus de compania Prodvinalco prin proiectanții de la Arhimar pe locația H33, de pe strada Horea, adică un imobil mixt cu 52 de apartamente, spații medicale și 5 niveluri de subsol a fost întors din nou din drum la Comisia de Urbanism.

Primarul Emil Boc a decretat că vecinii au avut dreptate după verificări în teren și s-a dispus ca accesul la viitorul imobil să nu se mai facă din strada Horea, având în vedere gangul mult prea îngust. După discuții în comisie, s-a stabilit că și vecinii de pe Crișan au dreptate când spun că parcela e supraconstruită, iar viitorul imobil va genera probleme privind aglomerația, motiv pentru care i s-a cerut proiectantului să renunțe la clădirea propusă pe strada Crișan.

Pe o parcelă de peste 3800 mp folosită parțial în ultimii doi ani ca spațiu temporar pentru evenimente și botezat H33 de arhitectul Dan Clinci, cel care a venit cu ideea utilizării culturale, compania Prodvinalco dorește un ansamblu mixt de locuințe și spații cu altă destinație (funcțiuni medicale). Terenul este încadrat în două UTR-uri, așa că la strada Horea se propunea o înălțime de subsol, parter, trei etaje și mansardă, iar la strada Crișan 5 niveluri de subsol, două etaje și mansardă. Proiectul a fost discutat la urbanism anul trecut și a fost amânat după ce vecinii, atât cei de pe Horea cât și cei de pe strada Crișan-  au acuzat mai multe probleme pe care proiectul le-ar avea. Primarul Emil Boc a scos atunci din pălărie teoria indicilor maximali care nu vor mai fi tolerați la Cluj și le-a cerut proiectanților o soluție de echilibru argumentând că el e cel care își va asuma soluția în fața Consiliului Local (pe care îl controlează oricum politic).

 

Proiectul a revenit la Comisia de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei (CTATU), la ședința din 7 iulie.

S-a renunțat la accesul auto din strada Horea, pe gangul îngust și s-a propus un acces din strada Crișan la viitorul imobil de locuințe plus funcțiuni medicale. Pe cei peste 3700 de mp (o parcelă de peste 1000 de mp cu front pe Crișan și una de peste 2700 mp cu acces din strada Horea printr-un gang pietonal) se propun două clădiri, una  4S+D+P+2E+M și o alta S+P+3E+M, legate între ele la nivelul subsolului cu nr.3. La Crișan urmează o funcțiune medicală, iar pe Horea locuințe, 52 de apartamente.

Primarul Emil Boc a decretat că vecinii au avut dreptate după verificările în teren și că proiectanții au revenit cu varianta ajustată, fără acces prin gangul de pe strada Horea.

Mai mulți vecini de pe strada Crișan au intervenit însă în ședința comisiei de urbanism invocând faptul că proiectul va distruge calitatea vieții oamenilor de pe această arteră foarte aglomerată și pe care există un sens unic. Pop Vancea, Hambrik Eniko Kingo dar și alți vecini au semnalat că viitoarea construcție forțează niște limite, că parcela este extrem de îngustă, că cele 10 niveluri propuse nu vor avea viață bună între două clădiri istorice, protejate, că le vor obtura ferestrele deja existente pe calcan, că o clinică lângă apartamente e nepotrivită, că nu vor încăpea atâtea locuri de parcare cât să deservească toate apartamentele și spațiile propuse, că nu se vor putea realiza subsolurile propuse la adâncime de 20 de metri sau că nu au dialog cu proiectanții și nici nu au fost notificați de aceștia asupra variantei de proiect apărute la urbanism.

Dacă la prima ședință proiectul a fost prezentat de arhitectul Valentin Moldovan, la cea din 7 iulie arhitectul Cristian Bănuț- tot de la Arhimar- a fost cel care a făcut prezentarea. Bănuț le-a răspuns vecinilor că există aviz nou de trafic pentru un singur acces la viitorul imobil, dintre strada Crișan, și că  imobilul va aduce trafic, însă nu unul exagerat pe arteră. ”Propune 80 de parcări care să acopere cele 52 de apartamente dar și funcțiunile de sănătate și cele comerciale. Din strada Crișan, printr-o rampă în demisol, se va face accesul spre o zonă de stocare unde sunt două lifturi propuse să deservească parkingul subteran. La cota -3 față de clădirea de pe Horea avem parcajul destinat pentru locuințe, iar sub clădirea clinicii vom avea tot trei niveluri de parcare subterane, cu acces similar, tot cu lifturi.  Vom aduce aport suplimentar la traficul existent dar nu va exista un coeficient de simultaneitate foarte mare. 7 mașini pot aștepta în zona de demisol, iar un lift va fi funcțional pe minut. În ceea ce privește studiul geotehnic, forajele pe care le vom face ulterior vor stabili dacă se pot face toate subsolurile. Ne-am retras de la calcan ca să permitem iluminare și am făcut tot ce este etic și omenește posibil în privința ferestrelor, chiar dacă sunt ilegale. Avem și un parter deschis pentru ventilarea spațiilor”, a dorit arhitectul Cristian Bănuț să contracareze nemulțumirile vecinilor.

Discuțiile din comisie s-au purtat în favoarea celor sesizate de vecinii de pe Crișan. Arhitectul șef Daniel Pop l-a informat pe primar că proiectanții nu se află cu mult sub indicii maximali, după ce primarul s-a interesat. Boc a cerut apoi comisiei să se exprime.

Arhitectul Mihai Racu a propus păstrarea unei zone verzi la strada Criașn și nu în mijlocul proiectului.

Arhitectul șef a propus o soluție de compromis prin scurtarea clădirii în partea din spate, spre strada Crișan, tocmai pentru a apărea spațiu verde la sol.

Arhitectul Vlad Negru, membru CTATU, a spus că e păcat să se meargă pe această varintă având în vedere că va duce la dispariția unor elemente de patrimoniu industrial păstrate în proiect, elemente care vor fi indispensabile în obținerea avizului de la Comisia de Monumente. Negru a recomandat, însă, apartamente mari și generoase.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a propus o variantă și mai pe placul primarului: renunțarea la clădirea din spate de pe strada Crișan despre care a spus că e forțată. „Studenții de la Litere vor vedea pe geam trei niveluri de parcări și nu este în regulă. Ce se propune pe Crișan e echivalentul unui P plus 7. Fiind și un PUD, nu se va putea admite subsolul 4″, a spus Salanță, susținând și propunerea ca apartamentele să fie mult mai spațioase decât cele propuse având în vedere că zona este una protejată.

Viceprimarul Dan Tarcea a opinat și el că parcela e prea construită. Primarul Boc a optat pentru un echilibru și a enunțat variantele expuse de cei din comisie. Balanța a înclinat înspre varianta renunțării la clădirea din spate și înspre cea de mărire a suprafeței apartamentelor, implicit de reducere a numărului celor propuse de proiectanții de la Arhimar.

Primarul Boc a ținut să spună că apreciază compania Prodvinalco, dar că proiectul nu poate duce la stricarea calității vieții promovate deja în oraș.

”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație. Dacă veneați cu chestii de bun simț, nu mai stăteați. Acum mai stați încă jumătate de an. Deja ați stat doi ani. De atunci erau gata apartamentele și vândute jumătate dacă nu cereați ce nu se poate da. Așa, să le forțăm și le băgăm cu furca, mi se pare un model de proastă practică, după părerea mea. Avem nevoie de bun-simț și de eleganță. Dacă nu s-a înțeles asta, I’m so sorry. Spun asta nu cu ură sau patimă, pentru toți proiectanții. Veniți cu chestii decente și mergeți șnur! Facem câte patru comisii de urbanism pe săptămână să le susținem. Atunci stați doi ani!”, spus primarul. El a dorit să le mai dea un staf tuturor proiectanților spunându-le să nu se lase captivi de dimensiunile maximale admise prin regulament. „În loc să spuneți că Boc ăla tot nu aprobă, vedeți de faceți. Cred că aceasta e o discuție corectă cu interesul orașului. Nu indicii maximali. Să clădim împreună ecosistemul ca toată lumea să fie mulțumită de ceva”, a mai spus primarul.

Proiectul a fost discutat o oră și jumătate la urbanism. În final proiectanții de la Arhimar au fost sfătuiți să renunțe la clădirea de pe strada Crișan și să vină cu o nouă variantă de proiect, dar cu apartamente mult mai spațioase. S-a fixat și un procent în acest sens, apartamente cu 20% peste minimum cerut de legea locuinței, adică apartamente de peste 70 de mp. coral