Vernisajul expoziției de fotografie și machete „Pionieri ai Aviației Române”, organizat cu prilejul împlinirii a 110 ani de la primul zbor al unui avion de concepție și construcție românească, realizat de Aurel Vlaicu și de la prezentarea primului avion cu propulsie reactivă al lui Henri Coandă, a avut loc vineri la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

 

Evenimentul, organizat de Aeroportul Cluj în colaborare cu Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj (ARPIA), precedă celebrarea Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită în fiecare an pe data de 20 iulie.

Expoziția de fotografii surprinde cele mai importante etape din dezvoltarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și prezintă publicului machete ale aeronavelor celor doi pionieri ai aviației românești – Aurel Vlaicu și Henri Coandă.

În acest an se împlinesc 110 ani de la zborul aeronavei Vlaicu I, concepută și construită integral în țara noastră de Aurel Vlaicu. 

Tot în urmă cu 110 ani, Henri Coandă prezenta publicului și comunității științifice, la al doilea Salon Internațional Aeronautic de la Paris 1910, un avion cu reacție, primul de acest fel din lume, numit convențional Coandă-1910. 

Gazda evenimentului a fost domnul David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

La vernisaj au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, ai societății academice clujene, cadre militare, reprezentanți ai instituțiilor care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar și reprezentanții ARPIA.

 

coral