O veste care îi afectează pe foarte mulți români ar putea să vină astăzi de la un for esențial. Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, astăzi, pe sesizarea asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Românii ar putea fi scutiți de plata unor dobânzi excesive. Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește regimul bancar din România a ajuns la Curtea Constituțională a României.

Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, miercuri, pe sesizarea asupra Legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Sesizarea a fost transmisă Curţii Constituţionale de parlamentari de la PNL

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a primit pe 6 mai un vot favorabil din partea Camerei Deputaților. Votul favorabil a fost acordat proiectului cu scopul de a menține un echilibru contractual.

De asemenea, se dorește și asigurarea integrității unei piețe financiare interne.

Amendamentul conform căruia „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”, a fost inițial respins de comisiile de specialitate, dar ulterior a fost adoptat de deputați.

Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Printr-un alt amendament, creditorul financiar a fost definit ca fiind instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României sau o sucursală din țară a unei alte instituții din străinătate.

De asemenea, creditorul financiar mai poate fii privit ca fiind o instituţie financiară nebancară ce desfășoară o activitate de recuperare creanțe.

Ce prevede legea în momentul de față?

Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă’”, scrie Agerpres. coral