Magistrații Curții de Apel Oradea au respins calea extraordinară de atac inițiată de societatea Deva Gold și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, legată de anularea planului de urbanism zonal (PUZ), adoptat în 2010 pentru comuna Certeju de Sus (jud. Hunedoara), în baza căruia s-a avizat și autorizat proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri din localitate. Decizia echivalează cu blocarea proiectul minier distructiv din localitate. Decizia justiției confirmă concluziile Comisiei parlamentare de anchetă a proiectului minier de la Certej, al cărei inițiator și raportor a fost, în perioada mai 2017 – iunie 2018, senatorul USR Mihai Goțiu.

”E o veste extraordinară. În timpul vizitelor pe care le-am făcut pe teren, al audierilor din Comisia pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, precum și al cercetării documentelor aferente, am scos în evidență numeroase ilegalități legate de acest proiect: privitoare la transferul proprietăților, avizarea și aprobarea defrișărilor, fragmentarea proiectului pentru a evita evaluările cumulate de mediu, eliberarea unor acte de construcție și de mediu și constituirea garanțiilor”, a declarat Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.

De asemenea, ancheta parlamentară inițiată de Mihai Goțiu a scos în evidență complicitatea autorităților (Primăria Certeju de Sus, Consiliul Județean Hunedoara, Poliția locală, APM Hunedoara etc.) cu interesele private ale companiei Deva Gold, în detrimentul intereselor reale ale localnicilor și al normelor de protecție a mediului, cumpărarea de articole favorabile în presa locală și folosirea acesteia ca factor de presiune și de atac la adresa criticilor proiectului minier.

”Chiar dacă ceilalți membri ai Comisiei parlamentare de anchetă au fost membri ai PNL (colegi de partid cu primarul din Certeju de Sus) și PSD (colegi de partid cu șeful de la Deva Gold), puși în fața evidenței, au votat concluziile și raportul pe care l-am realizat și sesizarea ministerelor de specialitate și a procurorilor cu referire la aceste fapte. Din păcate, tergiversarea cercetării penale îi va scăpa pe mulți de răspundere, prin împlinirea termenului de prescripție, dar asta nu mă împiedică să nu mă bucur, astăzi, că distrugerea zonei a fost blocată de justiție. Sper că și localnicii să înțeleagă cât de grav au fost trași pe sfoară de primarul din Certeju de Sus și de politicienii din Hunedoara, fideli cianurilor, dinamitei și drujbelor, care au stopat până acum dezvoltări alternative ale zonei, pentru a face jocul companiei miniere. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în salvarea Certejului, de la avocații și activiștii de la Mining Watch România la societatea civilă, mobilizată de Campania Salvați Roșia Montană și, ulterior, de Comunitatea Declic”, a adăugat senatorul USR:

Curtea de Apel Cluj a anulat, anul trecut, planul urbanistic din Certeju de Sus, adoptat în 2010 și în baza căruia a fost avizat și autorizat proiectul minier al Deva Gold. În luna aprilie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins contestația în anulare depusă de Deva Gold, iar pe 17 iulie, Curtea de Apel Oradea a respins și ultima cale de atac extraordinar – revizuirea.

coral