Violeta Alexandru a vorbit, din nou, despre nivelul salariului minim din România. Ministrul Muncii a făcut precizări legate de stadiul în care se află discuțiile cu sindicatele și patronatele. Salariul minim, crește sau îngheață? Este o întrebare la care românii așteaptă un răspuns cât mai rapid din partea autorităților. Toți românii cu salarii mici trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lor.

Toți românii cu salarii mici trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu banii lor în viitor

Majorarea salariului minim pe economie pare un obiectiv tot mai greu de îndeplinit. În ciuda asigurărilor oferite de Violeta Alexandru care spune că nu s-au luat deciziile finale, semnalele sunt destul de clare. Se vorbește tot mai des despre o înghețare a salariului minim actual. Ultimele precizări ale ministrului Muncii și Protecției Sociale nu sunt dătătoare de speranțe pentru românii cu salarii mici:

„Noi am avut, la nivelul Ministerului, deja trei runde de consultări cu sindicatele și patronatele. Parte dintre dânșii au fost prezenți în sala de ședințe a Ministerului, parte online. Am deschis dezbaterile inclusiv pentru cei din afara Bucurestiului. Sunt păreri pe de o parte în favoarea unui unei înghețări a salariului minim actual, dar, repet, nicio discuție nu e luata. Am dat posibilitatea acestor discuții pe baza datelor puse la dispoziție de Comisia Națională de Prognoza și a INS și ambele instituții au fost foarte cooperante. Pe de altă parte sindicatele, în mod evident, susțin un punct de vedere înspre creșterea salariului minim și suntem acum în discuții”, a afirmat oficialul de la Palatul Victoria.

Salariul minim brut în România este de 2230 de lei brut

De la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut în Românoa a fost majorat de la 2080 lei la 2230 lei. Astfel, a fost aprobată o majorare a salariului minim de 150 lei, dar se menține valoarea salariului minim pentru personalul încadrat cu studii superioare la 2 350 de lei lunar. Salariul minim net crește astfel și ajunge la 1297 lei. Ultima majorare fusese pentru salariul minim brut pe economie la 2.080 lei pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 12.43 lei/ora, începând cu 1 ianuarie 2019.

Toți românii cu salarii mici trebuie să știe că șansele ca majorarea salariului minim pe economie în următoarea perioadă se discută cu reprezentanții Ministerului Muncii. Violeta Alexandru a mai menționat că intenționează să convoace Consiliul Național Tripartit. Oficialul nu a dezvăluit data la care se va reuni consiliul, mărginindu-se să spună că totul depinde de cât de încărcată este agenda premierului Orban.

coral