O veste importantă, care afectează 3 milioane de români, a fost anunțată azi și le-ar putea fi de mare folos celor care s-au aflat până acum în impas. Pentru că acești cetățeni pot cere bani începând de astăzi, fără să mai aștepte o decizie oficială. Este vorba despre problemele de care s-au lovit milioanele de asigurați ai companiei City Insurance, care urmează să intre în procedura de faliment. Cei care au o poliță de asigurare în cadrul societății vor putea să își rezolve daunele, conform unei ordonanțe recent apărute în Monitorul Oficial. Astfel, românii vor avea la dispoziție două luni de zile pentru a-și cere drepturile.

Cei 3 milioane de români asigurați la City Insurance își pot cere banii, în ciuda falimentului companiei

Atât cei asigurați, cât și cei păgubiți de asigurații City Insurance vor putea să ceară bani de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), fără să mai aștepte momentul când societatea de asigurări devine oficial falimentară. Vestea pentru cei 3 milioane de români a fost anunțată încă de vineri, când în Monitorul Oficial a fost publicată ordonanța care reglementează acest lucru. Cei care trebuie să încaseze bani de la City Insurance și cei care trebuie să deschidă dosare de daună au la dispoziție două luni de zile, începând de astăzi, când a fost publicată decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizației societății City Insurance.

Înainte ca hotărârea definitivă, cea care anunță deschiderea procedurii de faliment a societății, să se aplice, FGA poate să facă plăți către cei care au nevoie să acopere daunele. Această modificare este adusă de OUG nr. 102/2021 și este esențială pentru aceia păgubiți care trebuie să primească bani din partea societății City Insurance în baza polițelor RCA, dar nu numai. În lipsa acestei ordonanțe, asigurații sau păgubiții, care au dosare de daună în curs de plată sau de soluționare la City Insurance, ar fi trebuit să aștepte hotărârea definitivă privind deschiderea falimentului, un termen care nu este deocamdată cunoscut.

În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indicilor stării de insolvență a asiguratului, Fondul este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări (asiguratul, terțul păgubit de cel asigurat la City Insurance ș.a.m.d. – n.red.) a procedurii administrative de plată reglementată de prezenta lege, prevede ordonanța.

Plafonul maxim de garantare crește

Decizia ASF nr. 1148/2021, apărută astăzi, 27 septembrie, în Monitorul Oficial, stabilește retragerea autorizației de funcționare a City Insurance și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia. În curând, FGA urmează să publice și pașii pe care cei interesați să obțină banii cuveniți de la City Insurance trebuie să îi urmeze. Dincolo de modificarea care grăbește procedurile pentru românii care au polițe la societatea de asigurări, a fost anunțată majorarea plafonului maxim de garantare.

Astfel, daunele acoperite pentru fiecare dosar de către FGA vor fi de 500.000 de lei, cu 50.000 de lei mai mult. Această creștere va fi luată în considerare după ce ordonanța este publicată în Monitorul Oficial. În situația în care sumele ce trebuie despăgubite sunt evaluate în dosar ca fiind mai mari decât această sumă, cei păgubiți vor trebui să se alăture celorlalți creditori ai societății în faliment pentru a recupera restul de bani.

coral