Cea mai faimoasă soprană a României, Mariana Nicolesco, a murit vineri, 13 octombrie la vârsta de 73 de ani. Ea a fost aleasă, în 1993, drept membru de onoare al Academiei Române datorită carierei prestigioase.

Mariana Nicolesco se afla internată într-un spital din București. Un studiu, realizat de Academia Română, a arătat că în istoria Teatrului alla Scala din Milano, ea este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Ea a cântat colinde românești la Primul Concert de Crăciun în Vatican. Evenimentul a fost transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, județul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948. A studiat vioara la Școala de Muzică din Brașov. Ulterior, ea s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.

În timpul carierei sale, soprana a câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. Mariana Nicolescu a studiat, la Roma, cu Jolanda Magnoni. Ulterior, i-a avut drept mentori pe Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Pentru talentata soprană au urmat mai multe competiții. Este vorba de Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano. Era cel mai important concurs de canto din lume la acel moment. În acest fel, soprana a reușit să își înceapă remarcabilă carieră internaţională.

Cariera sopranei Mariana Nicolesco

Femeia are un vast repertoriu muzical, de la stilul Baroc la cel contemporan, cu o admirație specială pentru stilul Belcanto și pentru compozițiile lui Mozart și Verdi. De asemenea, a susținut numeroase recitaluri și concerte pe cele mai importante scene ale lumii.

Mariana a debutat, în 1982, la Teatrul Scala din Milano, în premiera mondială a operei „La Vera Storia” de Luciano Berio. Soprana a fost protagonistă apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte. A strălucit în spectacole şi la Metropolitan Opera din New York, la München, Viena, Paris, Hamburg, Roma, Chicago, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro, precum şi la Rio de Janeiro, Pretoria, Caracas, Toronto, San Francisco,

Vladimir Putin a anunțat marea mișcare. Decizie bizară a liderului de la Kremlin

A murit Mariana Nicolesco. Cea mai faimoasă soprană a României avea 73 de ani

Meghan, intrigă perversă contra Regelui Charles al III-lea. I-a pus fanii în cap cu un motiv banal

Cu ajutorul glasului ei, Mariana a reușit să cucerească publicul marilor săli de concert, Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, sau cele de la Amsterdam și Viena, Marea Sală a Conservatorului din Moscova. Mai mult decât atât, soprana a captivat atenția publicului de la prima sa apariție în rolul Violettei din „La Traviata”, pusă în scenă la Florenţa, informează RomâniaTV. coral