Vestea momentului despre Ion Iliescu! La finalul anilor 80, venea marea schimbare, odată cu „Prestroika” și „Glaznost”-ul lui Gorbaciov. Cortina de Fier începea să pice în toate statele est-europene, într-unele sângeros și dur. România acelor ani, din păcate, avea să treacă la schimbarea de paradigmă politcă printr-o sângeroasă schimbare. Artizanii acesteia, azi binecunoscuți oameni politici, se deziceau de dogmele comuniste. Grupul acelor zile, format din Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, și alții, apăreau ca niște salvatori.

Azi, în schimb, planează extrem de multe suspiciuni asupra lor. Un efect al acestor suspiciuni a fost decizia de a i se retrage lui Voican Voiculescu certificatul de revoluționar. Vestea momentului despre Ion Iliescu, liderul acelor zile, este că fostul președinte poate primi o lovitură dură.

Ion Iliescu printre „artizanii Revoluției din 1989”, azi cu drepturi

Artizanii acelor zile de Decembrie 1989, așa cum spuneam și bine se știe, era un grup de foști membri de partid. Unii era disidenți declarați, dar fără să renunțe la ideologia comunistă. Grupul, format din Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Gelu Brucan, și mulți alții, acaparau puterea și se declarau, de facto, noua orânduire de conducere.

România aborda noua democrație și economie de piață, dar își mazilea mișelește fostul președinte, într-o zi sfântă.

Începând cu anii 90 statul român își vedea de noua construcție socio-politico-economică. Ținta preponderentă era de a se reintegra în marea familie democratică a Europei.

Numai că, atât evenimentele din 1989, precum și Mineriadele, aveau să aducă și mai multă suspiciune asupra liderilor politici ai acelor zile. Dar s-ar putea să aflăm vestea momentului despre Ion Iliescu.

Gelu Voican Voiculescu fără certificat de revoluționar și vestea momentului despre Ion Iliescu

În cazul lui Gelu Voican Voiculescu, în urma consultării mai multor documente, Comisia din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor a luat o decizie. În ședința din 9 noiembrie 2022, mebrii comisiei au luat decizia de a-i retrage lui Gelu Voican Voiculescu certificatul de revoluționar.

Certificatul avea să-i fie eliberat acestuia după anii 90. Era dovada participării sale la evenimentele de atunci. Decizia comisiei ar putea fi un început, sau un semnal că lucrurile încep să capete un sens.

Conform unor surse din interior, se pare că o decizie similară ar putea fi pregătită și pentru Ion Iliescu. În cazul în care lucrurile se adeveresc, am putea spune că este vestea momentului despre Ion Iliescu și că fostul președinte poate primi o lovitură dură.

Pentru moment reprezentanții Comisiei din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor nu au dat niciun anunț în acest sens. Rămâne de văzut când și dacă se va lua o astfel de decizie împotriva fostului președinte Ion Iliescu.

Schimbarea unei paradigme politice prin sânge

La începutul anilor 80, România a devenit, în ultimul deceniu al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, un bastion al gândirii conservatoare și înguste. Era un loc al opresiunii dure de cea mai joasă speță împotriva propriului popor.

Ceea ce avea să se întâmple, ulterior, avea să schimbe cu totul fața Europei de Est. Mihail Gorbaciov lua decizia de elimina, treptat, zonele de influență sovietică, prin binecunoscutele reforme „Perestroika” și „Glaznost”. Efectele au fost imediate în tot blocul est-european.

În timp ce trezirea democratică prindea rădăcini în unele dintre celelalte țări socialiste, România s-a scufundat mai adânc în stagnarea politică și economică, în sărăcie și în criza internațională și izolarea internațională în anii 1980.

Nu este surprinzător faptul că reacția liderilor comuniști români la perestroika și glasnostul lui Gorbaciov a fost una de ostilitate și de repliere în vechea ideologie clișee ideologice.

Dar, vine decembrie 1989, momentul declanșării celei mai violente treceri de la un regim totalitar la unul democratic. Caracterul violent al schimbării de regim din decembrie 1989 și a consecințelor sale confuze a fost astfel rezultatul tensiunilor acumulate în cadrul societății românești într-un mediu internațional dinamic.

Spre deosebire de alte foste țări comuniste din estul și centrul Europa Centrală și de Est, România a cunoscut o revoltă violentă care a dus la o prăbușire aproape totală a statului instituțiilor statului și amenințarea unui colaps economic.

Dosarul „Revoluția din 1989” și evenimentele din anii 90

La câțiva ani de la evenimente se lua decizia deschiderii dosarului „Revoluția din 1989”, precum și instrumentarea dosarelor Mineriadelor. În cel de-al doilea caz, au căzut capetele liderilor minerilor din acele vremuri. Dar bârfa vorbea de implicarea directă a politicienilor, precum Ion Iliescu, Voiculescu, etc.

Dosarul Revoluției nici până astăzi nu a ajuns la o concluzie și nici nu s-au arătat cu degetul adevărații vinovați. În dosarul Mineriadelor, în afară de ceea ce se știe, nici aici nu se arată vinovații. Suspiciunile arătate în timp împotriva lui Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu, etc, au dus la evenimentele recente, menționate anterior.

În toți acești peste 30 de ani s-au strâns extrem de multe informații la dosarele procuraturii, multe dintre ele accentuând aceste suspiciuni, și-anume implicarea directă în evenimentele sângeroase din 1989 a mai multor politicieni de azi.

Cele mai vehiculate nume sunt, așa cum se știe, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. Dar în aceste zile iată că s-ar putea să avem vestea momentului despre Ion Iliescu. Cât despre Voican Voiculescu, decizia comisiei este una definitivă. coral