Clujul se pregătește să revitalizeze malurile Someșului, în baza unui proiect realizat de o societate de arhitectură spaniolă. Este un proiect de mare amploare, care costă pe măsură: 123,7 milioane de lei, din care 89,6 sunt solicitați din fonduri europene (adică circa 18,5 milioane de euro). Contractul de finanțare a fost semnat în 19 mai și anunțat public abia acum.

Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic” a fost inclusă în Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 4 : Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Implementarea proiectului are termen de finalizare 30.04.2023 (durata de implementare este de 71 luni, cuprinsă în intervalul 16.06.2017 – 30.04.2023).

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea condiţiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme), creșterea deplasărilor cu transportul public şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Zona de intervenție are o suprafață de aproximativ 146.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu.

Se propun o serie diversificată de intervenții:

realizarea de trasee amenajate pentru circulația pietonală și ciclistă pe coronamentul digului de protecție;

realizarea de trotuare și de trasee cicliste pe străzile cuprinse în proiect;

măsuri de consolidare și aducere la cotă a digului existent;

plantarea de aliniamente de arbori;

folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;

resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Parcul Rozelor și Someș etc…

Spaniolii de la Practica au câștigat concursul de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca pentru proiectul de refacere a malurilor Someșului.

Ce idei au avut spaniolii, în sinteză:

Zona platoului Sălii Sporturilor se va reorganiza. Va rămâne o parcare temporară, dar cea mai mare parte a betonului va lăsa locul vegetației și va putea găzdui evenimente publice.

Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.

Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.

Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn

Proiectul prevede și poduri pietonale și velo noi, la capătul străzii Donath, în zona Parcului Rozelor, în dreptul Cluj Arena, legat de strada Gavril Muzicescu, dar și Podul Nemților, care exista și în trecut lângă Casa Tranzit, de pe strada Barițiu.

Sursa coral