Cuponiada a fost unul dintre cele mai interesante fenomene ale anilor ’90. Mulți români au dat atunci lovitura și s-au ales cu moșteniri impresionante.

Vezi dacă te numeri printre ei și află dacă ai și tu acțiuni, dar și ce valoare au dividendele neîncasate.

Cum ştii dacă ești acționar în Cuponiada

Cuponiada a fost procesul de privatizare în masă care a debutat la începutul anilor ’90. Astfel, românii care aveau pe atunci cel puțin 18 ani au devenit acționari la fabricile, uzinele şi societăţile din România, iar bunurile statului le-au revenit lor. Mai exact, fiecare adult a primit certificate de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 de lei pe atunic.
Mulți dintre cei care au primit acțiuni atunci le-au vândut, dar încă mai sunt persoane care fie nu știu de moștenire, pentru că nu au fost anunțate, fie au uitat. Mai exact, la Depozitarul Central, de unde poți afla informații despre acest subiect, mai figurează aproximativ 8 milioane de români care nu și-au revendicat drepturile. Sumele care le revin acestora se ridică la 350 de milioane de euro.

În cazul în care un moștenitor a decedat, mica avere pe care o deținea încă rămâne a lui. Puțini știu, însă, că aceste acţiuni rămase nefolosite, nu dispar și nu sunt transferate înapoi companiei după decesul titularului, ci „aşteaptă” să fie revendicate de către urmașii acestuia.
Cum poți beneficia de banii care ți se cuvin

Pentru a afla dacă deții acțiuni din Cuponiada, trebuie să iei legătura cu un notar, care te va ajuta cu tot ce este nevoie. Acesta te va ajtua să obţii sumarul de cont care atestă toate informațiile despre legătura persoanei decedate cu fenomenul Cuponiada.

Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central, se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. După ce s-a descoperit ce acțiuni deținea persoana decedată, tot ce rămâne este transferul de proprietate a acestora. Trebuie să depui o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor, iar de aici, procesul este unul simplu.

coral