News Flash:

Vicepresedintele CJ Bihor, trimis in judecata pentru spalare de bani si luare de mita. Percepea sute de mii de euro pentru a favoriza pentru diverse firme obtinere de contracte din bani publici

18 Iunie 2015
996 Vizualizari | 2 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8744 RON (+0.0004)
USD: 4.0105 RON (+0.0071)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Kiss Alexandru, vicepresedintele CJ Bihor, a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, in sarcina acestuia fiind retinute infractiunile de spalare de bani, abuz in serviciu contra intereselor publice, luare de mita si trafic de influenta.

Alaturi de acesta, in aceeasi dosar au fost trimisi in judecata Rus Beniamin, administratorul firmei Selina Oradea, Bojtol Vilmos Laszlo si altii, acuzati de complicitate la infractiuni de coruptie.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2003 – iunie 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo si Roatis Gheorghe Ioan au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) si Ungaria (KEVIEP Kft Debretin), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro. Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatii Kiss Alexandru Iosif Francisc si Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-si exercita influenta in favoarea societatii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel incat aceasta sa obtina de la Primaria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, avand ca obiect construirea si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care KEVIEP Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societatile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrata de inculpatul Roatis Gheorghe-Ioan.
In concret, KEVIEP Kft Debretin a livrat catre ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenta de bani, in suma de 300.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

In perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro.

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preturi cu circa 50% mai mari.
Diferenta de bani, in suma de 100.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

In perioada 2005 – iulie 2006, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preturi mult mai mari.

Diferenta de bani, in suma de 702.375 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC, in numerar, si apoi a fost remisa inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

Suma de bani respectiva, spalata prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, l-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. in cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea. In acelasi context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligentele necesare pe langa inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa intocmeasca documentatiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau sa fie realizate pe terenurile respective.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.

In perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalandu-se de influenta avuta asupra functionarilor din cadrul societatii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicati in procedurile de achizitie publica, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, impreuna cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, in mod repetat, au pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 3.210.472.21 euro, promitand ca-i vor determina pe functionarii susmentionati sa atribuie contracte de furnizare de carbune energetic catre societatea comerciala administrata de acesta din urma.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei banilor, in mod repetat, participantii la comiterea infractiunilor au incheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au incorporat foloasele necuvenite in pretul de achizitie al carbunelui.

Sumele de bani reprezentand foloasele necuvenite au fost retrase, in numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan si au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

In cazul suspectului Mudura Alexandru, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii faptelor retinute in sarcina acestuia.

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin si Roatis Gheorghe Ioan.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, DGA – Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor, Serviciul de Informatii si Protectie Interna Salaj, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

kiss alexandru judecata rus beniamin coruptie tribunalului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1492 (s) | 33 queries | Mysql time :0.019321 (s)