Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.

„În acest moment, așteptăm finalizarea studiului de fezabilitate. Sunt multiple surse de finanțare pentru acest obiectiv și vom accesa toate sursele disponibile. Metroul este varianta optimă pentru un oraș cu adevărat verde și în care să poți circula mai repede”, a declarat viceprimarul, marți, într-o emisiune.

El a amintit că prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), metroul va fi finanțat cu 350 de milioane de euro, bani care până la mijlocul anului 2026 trebuie să fie investiți.

„Există posibilitatea de a se face, se lucrează intens la studiul de fezabilitate. Este prins în PNRR, deci are maturitate. Mergem pe mâna specialiștilor. Ai pornirea, și pe parcurs vin și sursele de finanțare, nu îți pune nimeni toți banii în cont. Unii se grăbesc să dea cu pietre, unora le pică rău că la Cluj se vrea face metrou. Din păcate, mulți clujeni au această atitudine, de parcă nu ar locui aici, de parcă ar fi făcut pentru angajații Primăriei”, a mai spus Dan Tarcea.

Gânduri optimiste privind termenul de finalizare

Întrebat dacă este optimist cu privire la termenul de finalizare anunțat, și anume 2026, când o parte din proiect ar trebui să fie deja realizat, viceprimarul a răspuns afirmativ.

„Categoric, da. Sunt firme si tehnologii ajunse la soluții uimitoare, interesul pentru acest obiectiv va fi unul major și vor veni firme capabile. Până acum, la cum arată lucrurile, au mers în direcția pozitivă. Noi ne-am propus proiecte îndrăznețe, majore și foarte bune pentru comunitate, care să crească calitatea vieții în Cluj-Napoca. Nu suntem primii în lumea asta care au făcut metrou. Noi pregăteam metroul peste 10 ani, dar a venit această oportunitate prin PNRR de sursă de finanțare”, a explicat viceprimarul.

Tarcea a mai subliniat că cele două proiecte majore de infrastructură ale Clujului, centura metropolitană și metroul, merg în paralel mai departe, fără ca acestea să se excludă.

coral