Artistul și fostul politician Victor Socaciu a primit în 2009 doi rinichi de la un copil, transplantul fiind făcut la Cluj, de profesorul Mihai Lucan. 

”Un astfel de transplant, în care sunt donaţi doi rinichi de copil unui adult, încalcă logica, bunul-simţ şi criteriile medicale“, spune actualul manager al Institutului de Transplant Renal din Cluj, Silviu Moga, conform Adevărul.ro.

Rinichii au provenit de la o fetiţă de 10 ani intrată în moarte cerebrală.

Deputatul USR PLUS, Emanuel Ungureanu, a comentat pe Facebook cazul în termeni duri, după moartea artistului Victor Socaciu, la vremea transplantului deputat PSD: 

”Dumnezeu să-l ierte pe Victor Socaciu! Eu nu îl voi ierta.

Acum câțiva ani, Victor Socaciu s-a folosit de poziția lui în PSD și în societate și a primit peste rând doi rinichi de la un copil de 10 ani.

Eu mă ocup ca asistent social de peste 20 de ani de foarte mulți copii cu insuficiență renală cronică din România și îmi aduc aminte durerea familiilor Bora și Miciu care au fost anunțați de medicul Lucan că trebuie să mai aștepte, rinichii care le-ar fi putut salva copiii au ajuns la o pilă…

Cazul Socaciu a fost mai flagrant ca transplantul efectuat peste rând de Arșinel, dar părinții copiilor care ar fi trebuit să vorbească atunci, au fost șantajați de medicii ce ar fi trebuit să le salveze copiii.

Pentru mulți români Victor Socaciu rămâne un artist iubit și apreciat pentru muzica și compoziția sa și este bine că este așa.

Eu am fost la  înmormântarea unor copii care ar fi putut fi salvați de rinichii primiți de Socaciu doar pentru că era vedetă.

Nu o să mai găsiți situații în Europa unde un adult este preferat la transplant în detrimentul unor copii, atunci când organele provin de la un minor aflat în moarte cerebrală.

În anul 2004 Socaciu a fost decorat de președintele României  și acum Camera Deputaților îi organizează funeralii speciale, motivul? Victor Socaciu a fost un mandat și deputat PSD.

Victor Socaciu a luat cu el în mormânt și informațiile despre telefoanele primite ca deputat de la cei care i-au oferit 2 rinichi peste rând pentru transplant.

Legislația în domeniul transplantului trebuia să mențină posibilitatea ca niște medici cu un statut special, din domeniului transplantului,să poată oferi organe discreționar pentru a-și menține structura de putere.

Doi dintre acești medici sunt anchetați de către DIICOT și DNA pentru corupție, nu însă și pentru trafic de organe.

Mă rog lui Dumnezeu ca părinții Gabrielei și ai lui Viorel, doi copii cu insuficiență renală cronică, să aibă puterea să-l ierte pe Victor Socaciu.

Eu am fost la înmormântarea lor și nu l-am iertat!”.

Foto: Adevărul.ro coral