Administraţiile locale din Câmpia Turzii şi Turda, alături de administraţia judeţeană din Cluj au semnat, marţi, un protocol de asociere în vederea realizării în parteneriat a centurii ocolitoare a celor două oraşe, în lungime de circa 16 kilometri.

Festivitatea de semnare a protocolului a avut loc în prezenţa reprezentanţilor administraţiilor publice locale şi judeţene, a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

„Am decis să construim o centură de ocolire a municipiilor Turda şi Câmpia Turzii, prin care să asigurăm o tură alternativă de tranzit şi totodată să degrevăm centrele oraşelor noastre de traficul rutier, dar şi de poluarea aferentă. Centura ocolitoare cuprinde şase tronsoane, pornind din parte de nord-vest a municipiului Câmpia Turzii şi se încheie pe teritoriul administrativ al municipiului Turda. Lungimea totală a centurii este de 16,04 kilometri, împărţită egal între cele două municipii şi va asigura fluxul de circulaţie în partea de sus acestora, către autostrada A3”, a declarat primarul oraşului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, la festivitatea de semnare a protocolului.

CITEȘTE ȘI:

Incă o centură ocolitoare în județul Cluj, între Turda și Campia Turzii

Potrivit primarului din Câmpia Turzii, centura ocolitoare va fi una prietenoasă cu mediul înconjurător, cu trotuare, piste pentru biciclete, sistem de scurgere a apelor pluviale şi sistem de iluminat cu leduri.

„Atunci când două administraţii locale se raliază unui ţel comun apar proiecte de amploare, investiţii benefice pentru o întreagă regiune şi absorbţie de fonduri europene şi guvernamentale”, a menţionat Dorin Lojigan.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat, în acest context, şi soluţia care poate fi adoptată în vederea finanţării proiectului din fonduri europene.

„Guvernul României a adoptat ordonanţa 88/2020 prin care a alocat 100 de milioane de euro, în prima fază şi prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă în 150 de milioane de euro. Aşadar, avem 250 de milioane de euro, anul viitor, disponibili pentru autorităţile locale care doresc să-şi finanţeze realizarea documentaţiilor. Aveţi, aşadar, finanţare asigurată. Trebuie doar să solicitaţi acest lucru Guvernului şi veţi obţine finanţare pentru realizarea documentaţiei. Imediat ce aveţi documentaţia, aveţi soluţia să vă adresaţi Ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Pe Ordonanţa 101 vom încheia un parteneriat, prin CNAIR şi o asociere între cele trei unităţi administrativ teritoriale – Consiliul Judeţean şi cele două primării, astfel încât prin acest parteneriat să vă dăm şi banii necesari prin viitorul Programul Operaţional Transport să vă finanţaţi execuţia acestui obiectiv. Suntem dispuşi să încheiem astfel de parteneriate, avem cadrul legal”, a conchis Lucian Bode.

coral