Cluj-Napoca este primul oraș din România în care au fost implementate sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale, proiect votat de clujeni în cadrul procesului de Bugetare participativă 2017.

"Începând de astăzi, în Cluj-Napoca, implemenăm, pentru prima dată în România, un sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor. Ce înseamnă asta? Că vom trece la etapa nouă, prin care vom invita cetățenii să colecteze separat plasticul și hârtia din oraș, utilizând dispozitive inteligente, care au alimentare solară, au activare cu piciorul și compatare internă a plasticului și a hârtiei care se depune.

Sistemul este dotat cu senzori, astfel că este informată firma de salubritate, iar noi la primărie avem o platformă digitală prin care putem urmări gradul de umplere a acestor containere", a declarat edilul Emil Boc. 

Locațiile în care pot fi găsite aceste pubele inteligente sunt pe stada Memorandumului (stația de autobuz), starda George Coșbuc (în zona Sălii Polivalente), în Piața Lucian Blaga (CCS), în Piața Unirii (trecere pietoni spre Bulevardul Eroilor), strada Regele Ferdinand (în sația de autobuz), pe Splaiul Independenței (în stația de tramvai), pe strada Observatorului, la Baza Sportivă din Gheorgheni. 

"Dacă se va dovedi acest proiect un succes, vom cumpăra și alte sisteme de colectare inteligente de colectare a deșeurilor pentru că dorim să dăm un exemplu în România și la acest capitol, la grija față de mediu", a mai spus edilul. 

De la 1 iulie 2019 intră în vigoare și noua lege care obligă cetățenii să colecteze selectiv. "Dacă vei colecta selectiv, vei plăti mai puțin la facută și toate punctele gospodărești vor fi dotate cu containere separate pentru cele 4 fracții, iar mașinile firmelor de salubritate vor ridica separat gunoiul din fiecare pubelă", a conchis Boc, care a subliniat că "acest proiect este dorința clujenilor, ales prin vot în cadrul programului de Bugetare participativă, un proiect pilot, este pentru prima dată în România și sper să îl generalizăm în cât mai multe părți ale orașului". 

 

coral